SUA resping afirmaţiile lui Vladimir Putin privind Ucraina, făcând referire la Dostoievski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul de Stat american a denunţat poziţia susţinută de Vladimir Putin în dosarul ucrainean făcând referire la Dostoievski, pentru a respinge punct cu punct cele "zece afirmaţii eronate" ale liderului rus, relatează AFP.

"Rusia spune poveşti false pentru a justifica acţiunile ilegale în Ucraina, iar lumea nu a mai mai văzut o ficţiune atât de surprinzătoare din momentul în care Dostoievski a scris «Doi plus doi egal cinci reprezintă, uneori, un lucru încântător»", afirmă diplomaţia americană, care citează o frază din romanul "Însemnări din subterană" al scriitorului rus.

Departamentul de Stat enumeră cele zece afirmaţii ale lui Vladimir Putin, "justificând agresiunea rusă în Ucraina, alături de fapte pe care acesta le ignoră sau le deformează".

Astfel, în timp ce preşedintele Vladimir Putin asigură că în Crimeea nu sunt prezenţi soldaţi ruşi, ci "grupuri de autoapărare ale cetăţenilor", Departamentul de Stat răspunde că "sunt dovezi clare care sugerează că forţele de securitate ruse se află la conducerea trupelor antiucrainene foarte organizate din Crimeea". În plus, Departamentul de Stat arată că aceste trupe "conduc maşini înmatriculate în Rusia şi se prezintă ca fiind militari ruşi când sunt întrebaţi de presa internaţională sau de soldaţii ucraineni".

De asemenea, Washingtonul respinge afirmaţiile lui Vladimir Putin privind "criza umanitară" şi miile de refugiaţi care fug din Ucraina spre Rusia, dar şi pe cele referitoare la ameninţările vizându-i pe etnicii ruşi din Ucraina sau la adresa bazelor militare ruse şi, în egală măsură, atacurile vizând bisericile şi sinagogile din sudul şi estul Ucrainei.

Parlamentul este "cea mai reprezentativă instituţie din Ucraina", asigură Washingtonul, care respinge astfel acuzaţiile preşedintelui Vladimir Putin că Legislativul de la Kiev este "sub influenţa extremiştilor şi a teroriştilor".

"Unele dintre grupările ultranaţionaliste de extremă dreapta au fost implicate în ciocnirile cu forţele de ordine" în timpul manifestaţiilor care au precedat demiterea fostului preşedinte Viktor Ianukovici, dar nu sunt reprezentate în Parlamentul de la Kiev, subliniază Departamentul de Stat.

citeşte şi:

Băsescu: „Ce a făcut Rusia prin încălcarea acordurilor bilaterale este o agresiune la adresa Ucrainei”

Preşedintele Traian Băsescu participă, joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European pe tema situaţiei din Ucraina, unde şefii de stat şi de guvern din UE urmează să aibă şi discuţii cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk. Şeful statului a explicat înainte de a pleca de ce România se va alătura grupului internaţional de negociere pentru detensionarea conflictului din Ucraina, condamnând acţiunile militare ale Federaţiei Ruse în Crimeea.

INFOGRAFIE „The Putin show”, festivalul de intimidare militară şi bravada liderului de la Kremlin

În conferinţa de presă organizată după invazia din Crimeea, liderul de la Kremlin a încercat să convingă o lume întreagă că albul e negru şi negrul e alb.

VIDEO O jurnalistă americană demisionează în direct de la Russia Today, în semn de protest faţă de „spălarea” acţiunilor lui Putin

O jurnalistă de origine americană, angajată a postului Russia Today America (RT) a decis să demisioneze în direct, miercuri, în semn de protest faţă de acţiunile politice ale Moscovei în privinţa Ucrainei, precum şi faţă de modul de relatare a acestui subiect în cadrul televiziunii sale, informează The Guardian.

NATO sporeşte cooperarea cu Ucraina în detrimentul celei cu Rusia

Alianţa Nord-Atlantică (NATO) a anunţat, miercuri seară, că va intensifica procesul de cooperare cu Ucraina, însă va suspenda câteva iniţiative comune cu Federaţia Rusă, în contextul crizei din Crimeea, informează AFP.

Washingtonul sporeşte susţinerea militară acordată Poloniei şi statelor baltice

Statele Unite au anunţat că vor intensifica antrenamentele aeriene comune cu Polonia şi contribui mai mult la protejarea spaţiului aerian al statelor baltice, a anunţat miercuri secretarul american al Apărării Chuck Hagel, citat de agenţia AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite