SUA renunţă la desfăşurarea a două nave de război în Marea Neagră, dar vor anunţa sancţiuni la adresa Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugătorul american Donald Cook

Statele Unite au renunţat la desfăşurarea a două nave de război în Marea Neagră săptămâna aceasta, prin strâmtorile turceşti, în contextul tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, conform informaţiilor vehiculate miercuri de oficiali şi mass-media din Turcia, transmite AFP. În schimb, administraţia Biden intenţionează să anunţe joi o serie de sancţiuni la adresa Rusiei, decizie care va viza mai multe persoane şi entităţi.

Surse diplomatice turce au declarat că trecerea unei prime nave americane, planificată să aibă loc miercuri, nu a avut loc.

Potrivit agenţiei de ştiri Anadolu, care citează alţi oficiali turci, trecerea navelor programate pentru miercuri şi joi a fost anulată, iar Ankara nu a fost informată cu privire la o posibilă amânare a acestei desfăşurări.

Autorităţile turce anunţaseră săptămâna trecută că au fost notificate de Statele Unite cu privire la trecerea spre Marea Neagră, pe 14 şi 15 aprilie, a două nave de război prin Strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

Convenţia de la Montreux din 1936, care reglementează traficul prin aceste strâmtori, obligă statele care nu se învecinează cu Marea Neagră să anunţe cu 15 zile înainte trecerea navelor lor.

Anunţul desfăşurării navelor americane a venit pe fondul creşterii tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, iar decizia de a trimite nave de război în Marea Neagră a fost percepută ca un semnal al sprijinului Washingtonului faţă de Kiev.

Anularea acestei manevre are loc la o zi după conversaţia telefonică dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin.

   

Forţele navale ale Rusiei au început miercuri un exerciţiu militar în Marea Neagră, au relatat agenţiile de presă rusă. Exerciţiul naval rusesc implică nave de suprafaţă din flota Rusiei la Marea Neagră, cu baza la Sevastopol (în Crimeea), precum şi elicoptere şi avioane. La exerciţii va fi testată puterea de foc asupra ţintelor aflate la sol şi în aer, potrivit agenţiilor ruse de presă. 

Rusia a transferat 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor cu SUA, care au informat că au trimis două nave de război în zonă, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Kiev în contextul creşterii prezenţei militare ruse la frontiera cu Ucraina.

Îngrijorarea ţărilor occidentale s-a accentuat în ultimele zile pe fondul masării de militari ruşi la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea, teritoriu anexat de Moscova în 2014. Aceste desfăşurări de trupe au loc pe fondul reactivării incidentelor dintre forţele regimului de la Kiev şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei. 

Preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Angela Merkel au convenit miercuri, la telefon, să solicite Rusiei să reducă numărul trupelor sale desfăşurate la graniţa cu Ucraina, pe măsură ce situaţia de pe teren se tensionează, informează AFP şi Reuters.

Cei doi lideri au fost de acord să solicite Rusiei "să reducă recentele întăriri de trupe" la graniţa de est a Ucrainei pentru a permite o "dezescaladare" a situaţiei, a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert.

Moscova a masat zeci de mii de soldaţi la graniţa cu fosta republică sovietică care aspiră să adere la NATO, în contextul în care, de la începutul anului, violenţele au fost reluate în conflictul din estul Ucrainei dintre forţele de la Kiev şi separatiştii pro-ruşi.

La Washington, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că preşedintele Joe Biden a vorbit marţi cu omologul rus Vladimir Putin pentru a sublinia consecinţele activităţilor Rusiei şi căruia i-a propus un summit într-o ţară terţă în viitorul apropiat. Două nave de război americane urmează să sosească în Marea Neagră la sfârşitul acestei săptămâni.

În cursul dimineţii de miercuri, ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a acuzat Rusia de provocări în dosarul ucrainean, indicând totodată că acest dosar este urmărit "cu îngrijorare".

"Vom face totul pentru a ne asigura că lucrurile nu degenerează", a adăugat ea, salutând Kievul pentru reacţie sa măsurată până în prezent.

Miniştrii apărării din statele membre NATO au abordat subiectul tensiunilor cu Rusia în dosarul ucrainean în cadrul unei întâlniri prin videoconferinţă cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, aflat în vizită la sediul Alianţei din Bruxelles.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut Rusiei să îşi retragă trupele din apropierea graniţei cu Ucraina.

"Aliaţii (NATO) susţin pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a declarat Stoltenberg după discuţiile cu miniştrii de externe şi ai apărării din statele membre NATO.

"Facem apel la Rusia să dezescaladeze imediat, să stopeze tiparul provocărilor agresive şi să îşi respecte angajamentele internaţionale", a adăugat Stoltenberg. 

Biden aplică noi sancţiuni Rusiei

Administraţia Biden intenţionează să anunţe joi o serie de sancţiuni la adresa Rusiei, decizie care va viza mai multe persoane şi entităţi, potrivit informaţiilor furnizate de surse familiarizate cu subiectul, transmite Reuters.

Un pachet de sancţiuni vizând mai mulţi oficiali ruşi va fi cuplat cu ordine de expulzare din Statele Unite a unora dintre aceştia, potrivit unei surse.

Sancţiunile ar face parte dintr-un set de reacţii ale executivului american la o încălcare a securităţii cibernetice, identificată în decembrie anul trecut, şi despre care guvernul SUA a spus că a fost probabil orchestrată de Rusia. Atacul cibernetic a afectat software-ul realizat de SolarWinds, ceea ce a permis hackerilor să acceseze mii de companii şi instituţii guvernamentale care foloseau produsele acestei companii.

Se aşteaptă ca aproximativ 30 de entităţi să se confrunte cu sancţiuni pentru încălcarea securităţii cibernetice a companiei SolarWinds sau pentru amestec în alegerile din SUA, iar aproximativ zece oficiali ruşi să fie expulzaţi.

"Ostilitatea şi imprevizibilitatea acţiunilor americane ne obligă, în general, să fim pregătiţi pentru cele mai grave scenarii", a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Casa Albă, Departamentul de Stat şi cel al Trezorerie nu au răspuns deocamdată unei solicitări de a comenta aceste informaţii, precizează Reuters. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite