SUA: Referendum pentru divizarea Californiei în trei state

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Californienii se vor putea pronunţa în noiembrie, în cadrul unui referendum, cu privire la împărţirea statului lor în trei state separate.

Organizarea referendumului, care va avea loc în paralel cu alegerile legislative parţiale (alegerile la jumătate de mandat), a primit undă verde din partea autorităţilor electorale după ce o propunere în acest sens făcută de miliardarul american Tim Draper a strâns suficiente semnături, notează „The Guardian“ şi CNN.

Potrivit lui Draper, o astfel de măsură ar duce la îmbunătăţirea vieţii locuitorilor întrucât autorităţile regionale ar putea lua decizii mai bune legate de sistemul de educaţie, taxe, infrastructură, dar şi de alte subiecte sensibile.

Dacă va fi votată, iniţiativa, numită Cal 3, va avea nevoie de aprobarea Congresului, iar apoi legislaţia va trebui semnată de preşedinte.

În acest caz, actualul stat California - care are un număr de 39,5 milioane de locuitori - se va rupe în trei: California, California de Nord şi California de Sud, care vor avea fiecare între 12,3 şi 13,9 milioane de locuitori.

California ar include şase comitate - Los Angeles, Ventura, Santa Barbara, San Luis Obispo, Monterey şi San Benito -, California de Sud ar include 12, iar California de Nord ar include 40 de comitate, printre care şi San Francisco.

Nu este pentru prima dată când miliardarul Tim Draper are o iniţaitivă de acest gen. În anul 2014, acesta a cheltuit 5,2 milioane de dolari pentru o campanie prin care a militat pentru scindarea statului în şase, numai că la acea vreme nu a strâns suficiente semnături.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite