SUA ar putea ridica vizele pentru ţările afectate de epidemia Ebola

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul de combatere a epidemiei Ebola în Africa de Vest este suprasolicitat şi nu face faţă numărului uriaş de cazuri. FOTO Reuters
Sistemul de combatere a epidemiei Ebola în Africa de Vest este suprasolicitat şi nu face faţă numărului uriaş de cazuri. FOTO Reuters

Mai mulţi membri ai Congresului American, printre care şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, cer Washingtonului să nu mai permită cetăţenilor dim ţările africane unde aproximativ 9.000 de persoane a fost contaminate cu virusul Ebola, dintre care 4.500 au murit.

După ce s-a confirmat şi un al treilea caz de contaminare cu Ebola pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, mai mulţi membri ai Congresului au propus aplicarea unei interdicţii temporare de călătorie pentru cetăţenii din Guinea, Liberia şi Sierra Leone, acolo unde există cele mai multe cazuri de infestare şi deces în actuala epidemie Ebola. 

„Am cerut să se ia considerare suspendarea temporară a vizelor pentru persoanele din Liberia, Guinea şi Sierra Leone până când epidemia va fi sub control”, transmit într-un comunicat Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru securitate internă, şi cei cinci preşedinţi de subcomisii din Camera Reprezentanţilor, toţi republicani, într-o scrisoare adresată secretarului de stat şi secretarul pentru securitate internă.

În acelaşi comunicat, John Boehner, preşedintele Camerei, transmite că a cerut să se ia în calcul interdicţia temporară de a intra în SUA, „precum şi a oricăror alte măsuri necesare, în contextul îngrijorărilor în creştere faţă de securitatea sistemelor noastre de transport aerian”. 

Aceştia arată că există 13.500 de vize americane valide pentru cetăţenii acestor trei ţări. 

Peste 4.000 de persoane au murit după ce au contractat virusul Ebola de la sfârşitul anului trecut, când a izbucnit cea mai gravă epidemie Ebola din istorie. Tulpina pare una mai agresivă decât până acum, epidemia având o rată a mortalităţii peste medie - peste 80%, comparativ cu media de 50%. 

Singura modalitate de a stopa epidemia este respectarea unei carantine draconice, însă nici măcar cadrele medicale americane n-au reuşit să respecte aceste reguli atunci când au tratat un bărbat la un spital din Texas - până acum, trei dintre infirmierele care au intrat în contact cu el s-au contaminat. 

La fel s-a întâmplat şi în Spania, unde o infirmieră a luat virusul în spitalul Carlos al III-lea din Madrid, unde au fost îngrijiţi şi unde au murit cei doi cetăţeni spanioli infestaţi cu Ebola şi repatriaţi din Africa de Vest. Spaniolii au cheltuit în jur de un milion de euro pentru a asigura carantina atunci când i-au tratat pe cei doi bărbaţi, amândoi preoţi catolici misionari. 

image

Rata de deces a pacienţilor cu Ebola este plasată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la nivelul de 70,8%. Comparativ, celelalte 18 de epidemii Ebola care au făcut victime au avut o rată medie a mortalităţii de 50%. Totodată, cea mai gravă dintre acestea a fost cea înregistrată în 1976, în Zair (Congo), acolo unde a fost descoperit virusul. Atunci, 280 de persoane dintre cele 318 infestate au murit – o rată de 88%.

Pericolul ca virusul Ebola să ajungă şi în România a determinat o suplimentare a bugetelor alocate anul acesta pentru Ministerul Sănătăţii şi cel al Afacerilor Interne. 

Astfel, în total, cele două ministere vor primi încă 25 de milioane de lei pentru a lua măsurile necesare astfel încât să fie pregătite pentru a răspunde în cazul în care vor trebui să trateze un pacient infestat cu virusul Ebola. 

Riscul ca virusul extrem de contagios să ajungă în România a devenit evident la începutul lunii august, când un cetăţean român întors din Nigeria a ajuns la spitalul de boli contagioase din Ploieşti, cu simptomele specifice febrei hemoragice. Ulterior, s-a dovedit că pacientul avea, de fapt, malarie. 

Cu toate acestea, episodul a scos la iveală faptul că sistemul sanitar român nu este deloc pregătit să facă faţă unei astfel de situaţii, neavând vehicule speciale care să transporte pacientul în condiţii de carantină, nici secţii speciale pentru izolarea suspectului sau echipament adecvat de protecţie. 

ebola grafic

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că numărul persoanelor infectate ar putea creşte până la 20.000 în următoarele cinci săptămâni, având în vedere ritmul galopant în care se extinde epidemia.

La începutul lunii iulie, numărul victimelor depăşea cu puţin 460. Rapiditatea şi pericolul ce derivă din aceasta sunt aduse de faptul că, pentru prima dată, sunt afectate mari aglomeraţii urbane şi nu sate izolate - de aceea este şi atât de greu de combătut această epidemie. 

infografi Ebola AFP

Epidemia Ebola. Infestarea om-animal

Transmiterea virusului Ebola se face greu de la animal la om. Epidemiile pornesc, de obicei, de la un caz-index (pacient zero), care contractează virusul de la animal în condiţii extraordinare. Cel mai adesea, transmiterea animal-om se produce după ce omul tranşează şi/sau mănâncă animalul infestat. 

Cel mai des, epidemiile Ebola au pornit de la maimuţe - cimpanzei, gorile, dar şi de la o specie de antilopă. Cu toate acestea, animalul care a dezvoltat virusul pentru prima dată - gazda naturală - este o specie de liliac din familia Pteropodidae. Până acum, cercetătorii au identificat o legătură de netăgăduit între focarele Ebola şi apropierea de pădurile tropicale. 

Deşi nu există un antidot pentru virusul Ebola, detectarea din timp şi aplicarea unui tratament intensiv pot salva viaţa celui infestat. 

image

Epidemia Ebola. Simptome

Principalul simptom al virusului Ebola este febra - de unde vine şi numele complet al bolii (Febră Hemoragică Ebola). Pacienţii acuză şi o slăbiciune a corpului, dureri musculare şi ale încheieturilor, migrene, dureri în gât. Următoarea etapă aduce tulburări gastrointestinale - stări de vomă, diaree. Pe piele apar iritaţii şi bube, se instalează blocajul renal şi insuficienţa hepatică. Doar în unele cazuri, hemoragia internă este dublată şi de hemoragie externă. Analizele arată şi o scădere semnificativă a numărului leucocitelor din sânge. 

Oamenii pot transmite virusul Ebola cât timp acesta rămâne în sângele şi în fluidele lor corporale. Virusul se transmite inclusiv prin transpiraţie. În testele de laborator, virusul a dispărut din corpul unui bărbat la 61 de zile după infestare. 

Perioada de incubare - adică timpul care trece de la infestare până la manifestarea primelor simptome - este cuprinsă între 2 şi 21 de zile.

Epidemie Ebola. Cum poate fi prevenită infectarea cu virusul

Măsuri simple precum spălarea cu apă şi săpun, folosirea unei siringi o singură dată, evitarea contactului cu trupuri infestate sunt suficiente pentru a stopa epidemia. 

ISTORICUL EPIDEMIILOR

An: 1976

Focar: Zair (Congo)

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 318

Număr morţi: 280

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 88%

Boala se răspândea prin contactul direct, iar epidemia a fost favorizată de refolosirea acelor şi a siringilor în spitale. Este prima dată când se recunoaşte virusul Ebola. 

An: 1976

Focar: Sudan 

Tulpină: SEBOV

Număr infestaţi: 284

Număr morţi: 151

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 53%

Epidemia se dezvoltă în spitale. Mulţi doctori şi asistene au fost infestaţi.

An: 1979

Focar: Sudan

Tulpină: SEBOV

Număr infestaţi: 34

Număr morţi: 22

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 65%

Epidemia reizbucneşte în acelaşi focar precum cea din 1976.

An: 1994

Focar: Gabon

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 52

Număr morţi: 31

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 60%

Epidemia are loc în taberele miniere din pădurea tropicală. Iniţial, este confundată cu febra galbenă, abia în 1995 se stabileşte că, de fapt, a fost vorba de o epidemie Ebola. 

An: 1995

Focar: Zair (Congo)

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 315

Număr morţi: 250

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 79%

Epidemia a pornit de la un bărbat care lucra în pădure. Boala este transmisă în special între membrii familiilor şi în spitale. 

An: 1996

Focar: Gabon

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 37

Număr morţi: 21

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 57%

Mai mulţi oameni au mâncat un cimpanzeu pe care-l găsiseră mort, în pădure. 19 persoane, cele care tranşaseră animalul, s-au îmbolnăvit. Celelalte cazuri de infestare s-au produs la rudele acestora. 

An: 1996-1997

Focar: Gabon

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 60

Număr morţi: 45

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 75%

Epidemia ar fi pornit tot de la un cimpanzeu găsit mort, în pădure, de un vânător. 

An: 2000-2001

Focar: Uganda

Tulpină: SEBOV

Număr infestaţi: 425

Număr morţi: 224

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 53%

Principalele feluri în care oamenii se infestau erau participarea la înmormântările celor răpuşi de Ebola, contagiunea între membrii familiei sau tratarea pacienţilor - încă o dată, mulţi doctori şi asistente contractează virusul.

An: 2001-2002

Focar: Gabon

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 65

Număr morţi: 53

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 82%

Epidemia se desfăşoară chiar la graniţa dintre Congo şi Gabon.

An: 2001-2002

Focar: Congo

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 57

Număr morţi: 43

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 75%

An: 2002-2003

Focar: Congo

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 143

Număr morţi: 128

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 90%

An: 2003

Focar: ZEBOV

Tulpină: Congo

Număr infestaţi: 35

Număr morţi: 29

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 83%

An: 2004

Focar: Sudan

Tulpină: SEBOV

Număr infestaţi: 17

Număr morţi: 4

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 41%

Epidemia Ebola izbucneşte în acelaşi timp cu o epidemie de pojar în aceeaşi zonă. 

An: 2007

Focar: Congo

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 264

Număr morţi: 187

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 71%

An: 2007-2008

Focar: Uganda

Tulpină: BDBV

Număr infestaţi: 149

Număr morţi: 37

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 25%

Este prima dată când se raportează o nouă tulpină. 

An: 2008-2009

Focar: Congo

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 32

Număr morţi: 14

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 45%

An: 2012

Focar: Uganda

Tulpină: SEBOV

Număr infestaţi: 24

Număr morţi: 17

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 71%

An: 2012

Focar: Congo

Tulpină: BDBV

Număr infestaţi: 77

Număr morţi: 36

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 47%

An: 2014

Focar: Liberia, cu cazuri în Guinea, Sierra Leone, Nigeria

Tulpină: ZEBOV

Număr infestaţi: 1711

Număr morţi: 932

Rată deces (raportat la numărul persoanelor infestate): 54%

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite