SUA publică descoperiri ale serviciilor secrete în încercarea de a evidenţia dezinformarea rusă cu privire la Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Într-o ruptură faţă de practicile din trecut, SUA şi aliaţii săi îşi dezvăluie din ce în ce mai mult descoperirile serviciilor de informaţii în timp ce se confruntă cu pregătirile ruseşti pentru o posibilă invazie a Ucrainei, căutând să submineze planurile preşedintelui rus Vladimir Putin prin demascarea acestora şi prin devierea eforturilor sale de a modela opinia mondială, scrie AP.

În ultimele săptămâni, Casa Albă a dat publicităţii ceea ce a spus că este o operaţiune rusească „sub steag fals" în curs de dezvoltare pentru a crea un pretext pentru o invazie.

Marea Britanie a numit anumiţi ucraineni pe care i-a acuzat că au legături cu ofiţerii de informaţii ruşi care complotează pentru a-l răsturna pe preşedintele Volodimir Zelenskiy. De asemenea, SUA a publicat o hartă a poziţiilor militare ruseşti şi a detaliat modul în care oficialii cred că Rusia va încerca să atace Ucraina cu până la 175.000 de soldaţi.

Experţii dau credit Casei Albe pentru că a declasificat informaţii şi a acţionat pentru a respinge afirmaţiile false înainte ca acestea să afecteze opinia publică. Însă publicarea de informaţii nu este lipsită de riscuri. Evaluările serviciilor de informaţii au grade diferite de certitudine şi, în afară de publicarea de fotografii ale mişcărilor de trupe, SUA şi aliaţii săi au furnizat puţine alte dovezi. Moscova a catalogat afirmaţiile Washingtonului drept „isterie” şi a invocat eşecurile anterioare ale serviciilor de informaţii americane, inclusiv informaţiile false prezentate despre programele de înarmare ale Irakului.

Până acum nu există semne clare de schimbare din partea Rusiei, care continuă să deplaseze forţe spre Ucraina şi în Belarus. Există un pesimism tot mai mare la Washington şi la Londra cu privire la eforturile diplomatice în curs de desfăşurare şi convingerea că Putin va organiza o invazie în următoarele câteva săptămâni.

Rusia este cunoscută pentru utilizarea dezinformării ca tactică de a crea confuzie şi discordie, ca parte a strategiei sale generale de conflict. Când Rusia a invadat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, a organizat o campanie de influenţare a locuitorilor de etnie rusă din teritoriu. Mass-media de stat şi conturile de socializare legate de Rusia au promovat acuzaţii potrivit cărora Occidentul ar fi manipulat protestele de la Kiev şi poveşti false sau neconfirmate despre crime crâncene comise de forţele ucrainene.

De data aceasta, spun SUA şi aliaţii, Rusia încearcă să-i prezinte pe liderii ucraineni ca fiind agresori şi să-şi convingă proprii cetăţeni să sprijine acţiunea militară, notează AP. În acelaşi timp, susţin SUA şi aliaţii săi, Rusia a poziţionat agenţi în estul Ucrainei care ar putea folosi explozibili pentru a efectua acte de sabotaj împotriva forţelor ruse, ca apoi să dea vina pe Kiev. Casa Albă a ameninţat cu sancţiuni dure în cazul unei invazii din partea Rusiei şi se pregăteşte să deplaseze forţe pe flancul estic al NATO în cazul unei invazii. SUA şi unii aliaţi occidentali trimit, de asemenea, arme şi sisteme de rachete în Ucraina.

Atât în SUA, cât şi în Ucraina, spun experţii, există acum o mult mai mare conştientizare în societate cu privire la dezinformarea sponsorizată de stat. În ultimii ani, Rusia a continuat să-i bombardeze pe ucraineni cu mesaje şi poveşti false în timpul războiului în desfăşurare din estul Ucrainei, în care au murit cel puţin 14.000 de persoane. Iar interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA a dus la mai multe investigaţii şi la ani de dezbateri adesea fracturate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite