SUA promit o reacţie virulentă dacă se confirmă că Rusia plătea talibani să ucidă soldaţi occidentali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi americani în Afganistan Foto EPA EFE (arhiva)
Soldaţi americani în Afganistan Foto EPA EFE (arhiva)

Administraţia Donald Trump va avea o reacţie virulentă dacă se va confirma că Rusia le-a oferit recompense insurgenţilor talibani afgani pentru a omorî militari americani sau din alte ţări NATO în Afganistan, afirmă Robert O'Brien, consilierul prezidenţial american pentru siguranţă naţională.

Casa Albă a admis că au existat informaţii ale serviciilor secrete despre acţiunile Rusiei în Afganistan, dar susţine că preşedintele Donald Trump nu a fost informat deoarece datele nu erau confirmate.

Referindu-se la presupusa colaborare a Rusiei cu talibanii, Robert O'Brien a precizat, potrivit agenţiei Reuters: „Sunt acuzaţii importante care, dacă se vor confirma, vă pot garanta că preşedintele va recurge la acţiuni puternice".

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a cerut Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA să ofere Congresului rapoartele despre presupusele recompense acordate de Rusia insurgenţilor talibani afgani, exprimând preocupare privind dezminţirile preşedintelui Donald Trump. Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat, le-a trimis o scrisoare directorului Comunităţii agenţiilor secrete americane, John Ratcliffe, şi directorului Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Gina Haspel.

„Preşedintele a negat că a fost informat, dar Administraţia SUA nu a negat existenţa informaţiilor. Întrebările care apar sunt: a fost informat preşedintele şi, dacă nu, de ce nu şi de ce nu a fost informat Congresul. Congresul trebuie să aibă cunoştinţă despre această ameninţare semnificativă asupra trupelor americane şi trupelor aliaţilor noştri şi ce opţiuni sunt disponibile pentru tragerea Rusiei la răspundere. Tăcerea deranjantă a Administraţiei şi lipsa de acţiuni periclitează vieţile trupelor noastre şi ale militarilor din ţări partenere. Refuzul preşedintelui de a lua atitudine contra Rusiei periclitează, de asemenea, vieţi în regiune, în contextul în care Guvernul afgan şi Statele Unite sunt implicaţi în negocieri de pace esenţiale cu talibanii", afirmă Nancy Pelosi.

Preşedintele Donald Trump a negat că ar fi fost informat despre riscurile la adresa militarilor americani din Afganistan.

„Nu m-a informat nimeni pe mine, pe vicepreşedintele Mike Pence sau pe şeful Statului Major, Mark Meadows, despre aşa-numitele atacuri ale ruşilor asupra trupelor noastre din Afganistan, despre care au relatat sursele anonime ale cotidianului de Ştiri False New York Times", a declarat Donald Trump, subliniind că „nu a avut nimeni o atitudine mai dură faţă de Rusia decât Administraţia Trump".

O unitate a agenţiilor de informaţii militare din Rusia le-a oferit în secret recompense insurgenţilor talibani pentru a omorî trupe ale coaliţiei internaţionale din Afganistan, inclusiv militari americani, au afirmat oficiali citaţi de cotidianul The New York Times. Administraţia SUA a concluzionat în urmă cu câteva luni că o unitate a serviciilor ruse de informaţii militare, implicată în tentative de asasinat şi alte operaţiuni secrete în Europa în scopul destabilizării Occidentului şi atacării persoanelor acuzate de trădare, a oferit în secret, anul trecut, recompense pentru atacuri care au avut succes. Militanţi islamişti ori elemente infracţionale asociate cu aceştia par să fi colectat bani oferiţi prin astfel de recompense, au declarat oficialii citaţi de NYT. Douăzeci de americani au fost ucişi în confruntările din Afganistan în 2019, dar nu este clar asupra căror crime există suspiciuni privind oferirea de recompense.

Datele raportului elaborat de serviciile secrete americane i-au fost prezentate preşedintelui Donald Trump, iar Consiliul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă a discutat despre această problemă la sfârşitul lunii martie. Oficialii de la Washington au elaborat o serie de potenţiale măsuri, începând cu formularea unei note de reclamaţie la Moscova şi a unei solicitări de oprire a acestor practici, dar şi posibilitatea intensificării sancţiunilor şi aplicării altor posibile măsuri de ripostă, dar Casa Albă trebuie să autorizeze acţiunile, au declarat oficialii citaţi.

Un grup de congremeni democraţi şi republicani se întâlneşte în cursul zilei cu înalţi reprezentanţi ai serviciilor de informaţii pentru a discuta alegaţiile că Rusia ar fi plătit anul trecut miliţiile Taliban sau organizaţii criminale din Afganistan pentru atacuri ţintite împotriva militarilor coaliţiei internaţionale, în special a militarilor americani. La reuniunea de joi, care are loc în spatele uşilor închise, vor fi prezenţi directoarea Agenţiei Internaţionale de Informaţii (CIA) Gina Haspel şi Directorul Serviciului Naţional de Informaţii, John Ratcliff.

Preşedintele Donald Trump a reafirmat pe 1 iulie că nu a fost informat despre aceste alegaţii din cauză că diversele servicii de informaţii nu erau de acord asupra veridicităţii lor. Cotidianul NYT, cel care a relatat prim dată despre aceste atacuri ţintite, susţine – citând oficiali apropiaţi Casei Albe – că preşedintele ar fi primit încă din februarie o informaţie scrisă.

În 2019, peste 20 de militari americani au fost ucişi în Afganistan dar nu este clar dacă vreunul a fost victima unui astfel de atac ţintit, plătit de Rusia. Atât NYT cât şi Washington Post susţin însă, citind din nou surse oficiale anonime, că cel puţin un militar american a murit într-un astfel de atac, plătit de Rusia.

Dacă alegaţiile se adeveresc, în Congres, în ambele partide, se înmulţesc vocile congresmenilor care cer noi sancţiuni împotriva Rusiei. 

Pe de altă parte, secretarul de stat american, Mike Pompeo, nu a exclus miercuri posibilitatea ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie invitat la un summit lărgit al G7, care va fi organizat de Statele Unite, subliniind totodată că tratează cu toată seriozitatea activităţile Moscovei în Afganistan. Rusia a fost exclusă din G8 în 2014, după anexarea abuzivă a peninsulei ucrainene Crimeea.

   Pentagonul a publicat un raport privind relaţiile dintre Rusia şi mişcarea „Taliban”

Departamentul american al Apărării presupune că Rusia menţine acorduri de pace cu mişcarea radicală afgană „Taliban” pentru a nu permite prezenţa îndelungată a militarilor americani în Afganistan. „Rusia, cel mai probabil, va continua să sprijine eforturile SUA de reconciliere cu talibanii în speranţa că această reconciliere va limita prezenţa militară pe termen lung a SUA în Afganistan” – se menţionează într-un raport publicat, miercuri, de Pentagon cu privire la securitatea în Afganistan.

„Rusia a sprijinit, din punct de vedere politic, talibanii pentru a-şi consolida influenţa în această grupare, pentru a limita prezenţa militară occidentală şi pentru a încuraja operaţiunile de combatere a Statului Islamic, deşi Rusia neagă public orice implicare (în acest sens)” – se afirmă în raport.

Autorii documentului susţin că, în februarie, guvernul rus a colaborat cu guvernul central, cu regiunile şi cu mişcarea „Taliban” pentru „a-şi spori influenţa în Afganistan, pentru a accelera retragerea trupelor americane şi pentru rezolvarea problemelor de securitate care ar putea apărea ca urmare a retragerii trupelor”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite