SUA pregătesc o posibilă acţiune unilaterală împotriva Siriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama ia în considerare posibilitatea lansării unui atac pe cont propriu al armatei SUA împotriva Siriei, care ar putea avea loc în câteva zile, în ciuda recentului vot negativ al parlamentarilor britanici care au respins implicarea Regatului. Deşi se confruntă cu scepticism în propria ţară, administraţia Obama a făcut noi presiuni asupra parlamentului american în favoarea intervenţiei în Siria.

Statele Unite ale Americii încă se confruntă cu dificultăţi în a-şi găsi aliaţi pentru a forma o coaliţie internaţională, însă preşedintele Obama a afişat joi o atitudine fermă, consilierii lui spunând că ia în considerare lansarea unui atac unilateral împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

„Preşedintele american este ales cu datoria de a proteja interesele securităţii naţionale în Statele Unite ale Americii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, citat de agenţia de ştiri Associated Press.

Chiar înainte de finalizarea sesiunea de votare a parlamentarilor britanici, SUA se pregătea pentru a acţiona fără o autorizaţie formală a Congresului american sau a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care este imposibil de obţinut din cauza opoziţiei Rusiei, stat membru cu drept de veto. Cu toate acestea, votul negativ al legislativului Marii Britanii a luat prin surprindere SUA, care se aşteptau ca puterea de la Londra să se alăture iniţiativei.

Cu toate acestea, Siria se bucură de sprijinul ferm al Rusiei, Chinei, Iranului şi Libanului (Hezbollah), ţări declarate în mod public aliaţi ai regimului sirian. De asemenea, ţările europene Polonia, Italia şi Belgia se opun cu vehemenţă unei intervenţii împotriva puterii de la Damasc, chiar dacă expertiza ONU va dovedi autenticitatea atacului cu arme chimice. 

Mai mulţi oficiali importanţi au discutat cu anumiţi parlamentari americani joi după-amiaza, explicând motivele pentru care sunt convinşi că preşedintele Bashar al-Assad este vinovat pentru atacul chimic de săptămâna trecută, în Damasc, care a omorât 1.300 de oameni. Parlamentari din ambele partide principale, democraţi şi republicani, au făcut presiuni asupra preşedintelui Obama pentru a legaliza intervenţia militară în Siria.

Cu toate acestea, oficialii americani au oferit puţine dovezi noi care susţin legătura între Bashar al-Assad şi atacul cu arme chimice din Damasc. În continuare, cabinetul prezidenţial trebuie să se consulte „cu toţi membrii Congresului” şi să „ofere o transparenţă mai mare a procesului decizional”.

 

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite