SUA plănuiesc să taie 285 de milioane de dolari din bugetul ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Statelor Unite a anunţat duminică că a negociat o reducere semnificativă a bugetului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru următorii ani fiscali, relatează Time.

Potrivit unui comunicat de presă din partea guvernului american, faţă de ultimii doi ani, bugetul din 2018-2019 al SUA va avea o reducere de 285 de milioane de dolari.

„În plus faţă de aceste economii semnificative ale costurilor, am redus funcţiile de gestionare şi de sprijin ale ONU, am intensificat sprijinul faţă de priorităţi cheie ale SUA în întreaga lume şi am insuflat mai multă disciplină şi răspundere în cadrul sistemului ONU” se arată în comunicat.

Unul dintre obiectivele administraţiei Trump a fost de a reduce suma contribuţiile pe care Statele Unite le fac la ONU. În prezent, SUA contribuie la ONU cu aproximativ 22% din bugetul anual, respectiv 3.3 miliarde de dolari, subliniază PolitiFact.

Anterior, Adunarea Generală aprobase un buget de 5.4 miliarde de dolari pentru 2016 şi 2017.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a declarat că reducerea bugetului anunţată duminică este „un pas mare în direcţia cea bună” pentru SUA şi că va continua să urmărească „modalităţi de creştere a eficienţei ONU, protejând în acelaşi timp interesele noastre”.

„Ineficienţa şi excesul de resurse al Naţiunilor Unite este recunoscut. Nu vom mai permite să se profite de generozitatea poporului american. Această reducere istorică a cheltuielilor – în plus faţă de multe alte mişcări către un ONU mai eficient şi răzpunzător – este un pas important în direcţia cea buna” a completat Nikki Haley.

Conservatorii americani au criticat de mai multă vreme Naţiunile Unite deoarece nu sunt în interesul Statelor Unite şi mulţi dintre politicieni şi-au întărit poziţia după ce ONU a votat săptămâna trecută pentru o rezoluţie de a se opune preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul ca capitală a Israelului.

De asemenea, Trump a sugerat la începutul lunii că SUA pot întrerupe din ajutorul străin faţă de naţiunile care au votat pentru rezoluţia ONU, Nikki Haley precizând că SUA „va nota fiecare nume”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite