SUA: cu paşi repezi spre o nouă criză. De ce a scăzut economia americană pentru prima dată în ultimii trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia americană a înregistrat la sfârşitul lui 2012 prima scădere din ultimii trei ani, iar membrii Congresului mai au doar o lună pentru a evita izbucnirea unui haos bugetar.

Tăierea cheltuielilor bugetare şi scăderea investiţiilor publice, evoluţia slabă a exporturilor şi reticenţa mediului privat în a crea noi locuri de muncă sunt principalele motive care au determinat contractarea economică. Rata şomajului se ridica la sfârşitul anului trecut la 7,8%, însă aceasta pare a fi intrat iar pe un trend 

ascendent. 

Şomajul şi exporturile, motivele scăderii

Numărul solicitărilor pentru ajutor de şomaj depuse în ianuarie de americani a crescut cu 38.000 faţă de nivelul lunii decembrie, ridicându-se astfel la 368.000, potrivit datelor publicate joi de Departamentul pentru Muncă de la Washington.

Cel mai îngrijorător indicator este însă numărul solicitărilor de prelungire a ajutorului de şomaj, depuse de persoanele care petrec perioade îndelungate fără a-şi găsi locuri de muncă. În ianuarie, 3,2 milioane de americani au înaintat astfel de cereri, iar numărul total al americanilor care au primit ajutoare de şomaj este de 

5,9 milioane.

0,1% este scăderea economică înregistrată în SUA în intervalul octombrie-decembrie 2012

De asemenea, un alt factor care a contribuit semnificativ la scăderea economică este deteriorarea comerţului extern al SUA. Faptul că importurile au scăzut arată că cererea domestică este slabă, în timp ce exporturile americanilor au scăzut atât ca volum, cât şi ca preţ. Indicele care monitorizează în ansamblu preţurile livrărilor externe a scăzut cu 0,2%, lovit de o ieftinire a exporturilor de produse non-agricole. 

Revenirea economică şi scăderea ratei şomajului vor avea cu siguranţă loc, însă mai târziu decât se anticipase,  conform Rezervei Federale, banca centrală a SUA.

29 de zile până la haos bugetar

Situaţia economică este agravată însă de apropierea termenului-limită până când membrii Congresului trebuie să ajungă la un compromis în ceea ce priveşte tăierea automată a unor cheltuieli bugetare. De la 1 martie, în cazul în care parlamentarii nu găsesc o soluţie pentru a reduce deficitul bugetar, vor intra automat în vigoare o serie de tăieri în sectoare-cheie precum Apărarea şi Sănătatea. Economiştii sunt de acord că, dacă acestea vor fi aplicate, SUA vor intra cu siguranţă într-o nouă criză, reprezentând un risc major pentru stabilitatea globală. 

Dezbaterea trenează însă de aproape doi ani şi este tot mai puţin probabil ca parlamentarii să ajungă de data aceasta la un acord.

După mai bine de un an şi jumătate de negocieri, Congresul SUA a ajuns la începutul lunii ianuarie la o înţelegere pentru a evita izbucnirea unei crize fiscale, însă doar pentru moment. Parlamentarii au găsit atunci soluţii doar pentru majorarea impozitelor, însă nu şi în ceea ce priveşte tăierea cheltuielilor bugetare, aşa au amânat pur şi simplu cu două luni intrarea în vigoare a unor tăieri automate. În loc ca acestea să fie aplicate de la 1 ianuarie, termenul a fost prelungit până la 1 martie. ;

Rezerva Federală continuă să injecteze bani în piaţă

Ben Bernanke, preşedintele Rezervei Federale, a confirmat că programul de stimulare a economiei prin injectarea de lichidităţi în piaţă va continua pentru a „revigora creşterea economică şi pentru a reduce rata şomajului”, în contextul evoluţiei sub aşteptări. Practic, strategia presupune ca banca centrală a SUA să cumpere de pe piaţă obligaţiuni guvernamentale în valoare de 85 de miliarde de dolari pe lună.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite