SUA neagă că negociază cu Rusia reducerea trupelor în Europa de Est. NATO se pregăteşte de un eşec al diplomaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi americani
Soldaţi americani

Departamentul de Stat al SUA a negat vineri că are în vedere reducerea trupelor americane în Europa de Est pentru a facilita discuţiile de săptămâna viitoare cu Rusia privind criza de la graniţa cu Ucraina.  Alianţa este îngrijorată de "riscul real" de conflict în Ucraina şi trebuie să se pregătească de posibilitatea unui eşec al diplomaţiei, a avertizat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Am văzut informaţii care sugerează că această administraţie are în vedere retragerea de trupe americane din Europa de Est pentru a se pregăti pentru aceste discuţii. Vreau să fie foarte clar că acest lucru nu este adevărat", a explicat adjuncta subsecretara de stat Wendy Sherman într-o discuţie cu jurnaliştii.

Wendy Sherman a negat astfel o ştire difuzată de reţeaua NBC, conform căreia executivul SUA se pregăteşte să reducă prezenţa trupelor sale în Europa de Est.

Sherman, care săptămâna viitoare va participa la întâlnirile pe care SUA şi NATO le vor avea cu Moscova, a subliniat că dacă Rusia invadează Ucraina, SUA şi Alianţa Nord-Atlantică "vor întări flancul în Europa de Est".

A precizat, de asemenea, că în ultimii şapte ani SUA au oferit guvernului Ucrainei asistenţă militară în valoare de 2.500 de milioane de dolari şi a dat asigurări că se pregătesc să majoreze această sumă.

"Dacă Rusia invadează Ucraina vom oferi mai mult echipament defensiv Ucrainei, dar vreau să precizez că asistenţa va fi pentru a ajuta Ucraina să se apere", a spus Sherman.

În ultimele săptămâni a avut loc o escaladare a tensiunilor din cauza temerilor privind un posibil atac rusesc asupra Ucrainei care, potrivit surselor ucrainene şi americane, ar putea avea loc la începutul acestui an.

Rusia a negat că se pregăteşte pentru o ofensivă şi a spus că Occidentul acordă o atenţie excesivă mişcărilor de trupe de pe teritoriul propriu.

Luni, la Geneva, va avea loc o discuţie bilaterală pe teme de securitate între Wendy Sherman şi adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov.

Pe 12 ianuarie va avea loc la Bruxelles Consiliul NATO-Rusia, iar pe 13 ianuarie va avea loc la Viena o altă întâlnire, sub egida OSCE.

Este de aşteptat ca aceste discuţii să se concentreze pe subiectul garanţiilor de securitate pe care Moscova le-a cerut în scris de la SUA şi NATO pentru a reduce tensiunea actuală. 

Blinken promite Kievului că ''nu vor exista discuţii despre Ucraina fără Ucraina''

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a promis vineri Kievului că "nu vor exista discuţii despre Ucraina fără Ucraina", înaintea unei săptămâni de negocieri, în special americano-ruse, despre criza din jurul acestei ţări, informează AFP.

Într-o discuţie la telefon cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, secretarul de stat al SUA a evocat "reacţiile potenţiale ale SUA şi aliaţilor lor" în faţa concentrării de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina, conform unui comunicat al Departamentului de Stat.

Cei doi oficiali au vorbit de asemenea despre dialogul care va începe luni, printr-o întâlnire bilaterală SUA-Rusia la Geneva, înaintea unei reuniuni de miercuri între NATO şi Rusia la Bruxelles, urmată joi de o întâlnire la Viena a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), din care face parte şi Ucraina.

Blinken "a reafirmat sprijinul de neclintit al SUA faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii în desfăşurare din partea Rusiei", conform Departamentului de Stat al SUA.

Occidentul şi Ucraina acuză de mai multe săptămâni Rusia că trimite zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina în vederea unei potenţiale invazii şi l-au ameninţat clar pe preşedintele rus Vladimir Putin cu sancţiuni "masive" şi fără precedent dacă va ataca din nou statul vecin.

Moscova cere la rândul său un acord care să cuprindă garanţii obligatorii din punct de vedere juridic că NATO nu se va mai extinde şi va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina.

 NATO se pregăteşte de un eşec negicierilor cu Moscova

Alianţa Nord-Atlantică este îngrijorată de "riscul real" de conflict în Ucraina prin continuarea consolidării militare a Rusiei la frontierele sale şi trebuie să se pregătească de posibilitatea unui eşec al diplomaţiei, a avertizat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.

"Consolidarea militară a Rusiei continuă în jurul Ucrainei şi este însoţită de un discurs ameninţător al Moscovei dacă cerinţele sale nu sunt acceptate. Or, ele sunt inacceptabile, astfel că riscul unui nou conflict este real", a declarat şeful NATO la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii de Externe ai ţărilor membre ale Alianţei.

SUA şi Rusia urmează să înceapă luni, la Geneva, discuţii pentru a dezamorsa riscul unei intervenţii ruse în Ucraina. Moscova a acceptat, de asemenea, să participe joi la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, prima după vara lui 2019.

"Este un semnal pozitiv, deoarece tensiunile sunt ridicate", a mai subliniat Stoltenberg.

El a atras atenţia totodată că Alianţa nu poate accepta crearea unor aliaţi 'de mâna a doua' care nu pot fi apăraţi, potrivit Reuters.

"Suntem pregătiţi să discutăm cu Rusia despre controlul armelor - convenţionale şi nucleare -, însă acest lucru trebuie să fie reciproc", a declarat Stoltenberg.

"Este un lucru diferit de impunerea unor restricţii unilaterale. Nu putem ajunge într-o situaţie în care să avem membri ai NATO de mâna a doua şi pe care NATO ca alianţă nu are voie să îi protejeze", a mai spus el.

"NATO se va angaja într-un dialog de bună credinţă cu Rusia, care se va concentra pe aspectele de fond, dar trebuie să fim de asemenea pregătiţi pentru posibilitatea unui eşec al diplomaţiei", a avertizat secretarul general al NATO.

"Nicio discuţie despre securitatea Europei nu se va desfăşura fără ca europenii să fie la masa negocierilor", a insistat el.

"Dacă Rusia decide să folosească mijloace militare împotriva unui vecin, ea va fi lovită de sancţiuni economice şi politice severe", a adăugat Stoltenberg.

Însă NATO nu va interveni militar, pentru că Ucraina nu este membră a Alianţei, a reiterat el.

Stoltenberg a spus că Alianţa se pregăteşte totuşi să îşi consolideze prezenţa militară pe flancul de Est.

"Avem capacităţi semnificative", a subliniat el, reamintind că NATO are o forţă de reacţie rapidă de 40.000 de militari.

Rusia a transmis în decembrie că vrea garanţii obligatorii din punct de vedere juridic că NATO nu se va mai extinde şi va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite