SUA neagă informaţiile privind arestarea unor agenţi CIA în Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane FOTO EPA-EFE
Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane FOTO EPA-EFE

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a negat luni faptul că mai mulţi agenţi ai CIA au fost reţinuţi în Iran, conform Reuters.

Autorităţile iraniene au arestat 17 spioni care lucrau în contul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), iar pe unii i-a condamnat la moarte, scria luni presa iraniană.

„Regimul iranian are un istoric plin de minciuni ... aşa că aş avea dubii în ceea ce priveşte anunţurile Iranului despre măsuri pe care le-au luat”, a afirmat Pompeo într-un interviu acordat Fox News.

Pompeo a refuzat să comenteze privind cazuri concrete, însă a adăugat: „Există o listă lungă cu americani pe care încercăm să îi aducem acasă din Republica Islamică Iran”.

Ministerul iranian al Informaţiilor, citat de televiziunea naţională, a anunţat că a destructurat o reţea de spioni CIA şi a arestat 17 suspecţi..

Suspecţii erau angajaţi ”în sectoare sensibile” sau în activităţi private legate de aceste sectoare, a spus el, fără să facă alte precizări.
Suspecţii acţionau în mod independent unii de alţii, a adăugat el, fără să spună câţiau fost condamnaţi la moarte.
Unii dintre ei au fost recrutaţi după ce au căzut într-o ”capcană” pe care le-a întins-o CIA, în timp ce solicitau vize pentru a se duce în Statele Unite, porivit acestui oficial iranian.
Acest anunţ intervine într-un context ”exploziv” între Iran şi Statele Unite, la un an după retragerea americană din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi în contextul în care tensiunile se intensifică zi de zi la Golful Persic.

Vineri, Iranul a capturat un petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz. După ce a fost întrebat dacă tensiunile cu SUA au fost un factor în acest eveniment, Pompeo a răspuns: “Este responsabilitatea Marii Britanii să îşi protejeze navele”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite