SUA şi Marea Britanie au spart codurile de securitate a sute de miloane de oameni

SUA şi Marea Britanie au spart codurile de securitate a sute de miloane de oameni

SUA şi Marea Britanie au creat programe de decriptare a informaţiilor sutelor de mii de utilizatori de internet. FOTO: Reuters

Agenţiile de informaţii din Statele Unite ale Americii şi din Marea Britanie au dezvoltat tehnologia care sparge codurile de criptare ce protejează emailurile, conturile bancare şi înregistrările medicale a sute de milioane de oameni, potrivit ultimelor documente dezvăluite de informatorul Edward Snowden.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dezvăluirile lui Snowden acuză Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din SUA şi Sediul Comunicaţiilor Guvernamentale (GCHQ) al Marii Britanii că au reuşit să decripteze protocoale de securitate online. De asemenea,  documentele au arătat că anumite companii de internet au facilitat accesul agenţiilor de informaţii la sistemele de securitate.

Programul Statelor Unite are numele de cod Bullrun, omonim cu cel al unei bătălii din războiul civil american, potrivit ziarului britanic„The Guardian”, care a primit aproximativ 50.000 de documente care au aparţinut NSA.

De cealaltă parte, programul dezvoltat de GCHQ se numeşte Edgehill, asemenea primei lupte importante din răzvboiul civil englez.

Documentele trimise presei arată că agenţiile de informaţii americane şi britanice se concentrează pe metodele de criptare folosite de telefoanele 4G, de emailuri, de site-urile de cumpărături online şi de reţelele de comunicaţii din afaceri.

Tehnicile de criptare respective sunt folosite de companii de internet precum Google, Facebook şi Yahoo.  

NSA ar fi colaborat cu mai multe companii din domeniul tehnologic pentru a crea aşa-numitele „portiţe de scăpare” sau puncte de intrare în sistemele de protecţie, care oferă guvernului accesul la informaţii înainte să fie criptate şi trimise pe internet, potrivit documentelor secrete.

Deşi NSA continuă să apere acţiunile agenţiilor de informaţii, unii experţi informaticieni susţin că astfel de proiecte riscă să ameninţe chiar securitatea naţională. Orice breşă a programelor de criptare pot fi exploatate şi de cei din afara guvernului, au subliniat, specialiştii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările