SUA: Lukaşenko distrage atenţia de la acţiunile Rusiei la graniţa cu Ucraina. NATO avertizează Moscova cu privire la orice acţiune agresivă la frontiera ucraineană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antony Blinken, şeful diplomaţiei americane
Antony Blinken, şeful diplomaţiei americane

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a scris pe twitter despre „campania hibridă a lui Lukasenko”, subliniind că ceea ce se întâmplă la frontiera dintre Polonia şi Belarus are rolul de a distrage atenţia de la acţiunile Rusiei la graniţa cu Ucraina.

Secretarul de stat Antony Blinken a discutat în weekend cu ministrul Afacerilor Externe din Polonia, Zbigniew Rau, despre situaţia de la graniţa polono-belarusă. În cadrul convorbirii telefonice, şeful dominaţiei americane l-a asigurat pe şeful diplomaţiei de la Varşovia de „solidaritate în faţa campaniei hibride a lui Lukaşenko”, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de stat al SUA.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a transmis că Antony Blinken şi-a exprimat „profundă recunoştinţă pentru sprijinul activ al Poloniei pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”.

„Secretarul Blinken a reafirmat sprijinul SUA pentru Polonia în faţa exploatării cinice de către regimul de la Minsk a migranţilor vulnerabili. Acţiunile regimului Lukaşenko ameninţă securitatea, generează diviziune şi urmăresc să distragă atenţia de la activităţile Rusiei la graniţa cu Ucraina”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat. 

Condamnând ferm instrumentalizarea migranţilor vulnerabili, secretarul de stat Blinken şi ministrul de externe Rau au cerut lui Aleksandr Lukaşenko să acorde atenţie şi abordeze cauzele fundamentale care au condus la sancţiunile impuse de Occident, printre acestea fiind repetatele încălcări ale drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale ale bieloruşilor. 

„SUA, Polonia şi alţi aliaţi şi parteneri sunt uniţi în a impune costuri semnificative Moscovei pentru agresiunea militară şi activităţile dăunătoare din regiune”, mai prevede comunicatul. 

De altfel, Antony Blinken a scris şi pe twitter despre „campania hibridă a lui Lukasenko”, subliniind că ceea ce se întâmplă la frontiera dintre Polonia şi Belarus are rolul de a distrage atenţia de la acţiunile Rusiei la graniţa cu Ucraina.

Ministru lituanian: Occidentul nu trebuie să excludă posibilitatea unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei

Occidentul nu trebuie să excludă posibilitatea unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei în timp ce atenţia comunităţii internaţionale se concentrează asupra crizei migranţilor la frontiera cu Belarus sau posibilitatea stabilirii unei prezenţe militare permanente a Rusiei pe teritoriul belarus, a declarat luni ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, citat de Reuters.

"Lucrurile pot merge într-o direcţie sau alta", a afirmat Gabrielius Landsbergis în marginea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE.

"Nu exclud aceasta ca pe o posibilitate", a spus el, adăugând că în calculul său se bazează mai degrabă pe analiza evenimentelor şi mişcările de trupe ruseşti decât pe date ale serviciilor de informaţii.

Şeful diplomaţiei lituaniene a spus că UE ar trebui să ia în considerare instituirea de sancţiuni împotriva aeroportului din Minsk şi nu împotriva companiilor aeriene internaţionale acuzate că transportă migranţi la Minsk şi la frontiera cu Polonia.

Kremlinul susţine că nu încearcă să deturneze atenţia de la Ucraina prin criza migranţilor

A arunca întreaga responsabilitate asupra preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, asupra părţii belaruse, este absolut greşit, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Oficialitatea rusă a criticat Uniunea Europeană că "face abstracţie de idealurile europene ale umanismului" în timp ce mii de migranţi sunt blocaţi în corturi improvizate la frontiera Belarusului cu Polonia, potrivit AFP şi TASS.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a respins afirmaţiile secretarului de stat american Antony Blinken conform cărora această criză a migranţilor la graniţa dintre Belarus şi Polonia urmăreşte să distragă atenţia de la concentrarea trupelor ruse în apropierea Ucrainei, relatează EFE.

"Considerăm că această afirmaţie este incorectă şi că reprezintă o interpretare greşită a situaţiei cu privire la criza migranţilor de la frontiera dintre Belarus şi Polonia", a declarat Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, potrivit TASS.

Reprezentantul Kremlinului a insistat că afirmaţiile lui Blinken sunt total eronate şi că Rusia le respinge, repetând o declaraţie anterioară a preşedintelui rus Vladimir Putin, care a susţinut că Moscova nu este implicată în afluxul de migranţi de la graniţa belaruso-poloneză.

NATO avertizează Rusia cu privire la orice acţiune agresivă la frontiera cu Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat luni Rusia cu privire la orice nouă ''acţiune agresivă'' la frontiera cu Ucraina, unde în ultimele zile au fost observate mişcări ''importante şi neobişnuite'' de trupe ruseşti, relatează AFP şi Reuters.

Subliniind că important acum este ca situaţia să nu degenereze, Stoltenberg i-a cerut Rusiei să dea dovadă de transparenţă cu privire la activităţile sale militare, să reducă tensiunile şi să prevină o escaladare.

"Trebuie să fim lucizi, trebuie să fim realişti cu privire la provocările cu care ne confruntăm. Şi ceea ce vedem astăzi este o consolidare importantă de capacităţi militare ruseşti", a afirmat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, la Bruxelles.

El a spus că nu doreşte să speculeze în legătură cu intenţiile Rusiei, dar a remarcat: "Vedem o concentrare neobişnuită de trupe şi ştim că Rusia a fost dispusă să utilizeze aceste tipuri de capacităţi militare înainte pentru a desfăşura acţiuni agresive împotriva Ucrainei".

Concentrarea de militari ruşi la frontieră - al căror număr Ucraina îl estima la 100.000 săptămâna trecută - este foarte periculoasă, a spus Jens Stoltenberg, deoarece reduce timpul de avertizare în cazul în care Rusia decide să "desfăşoare o acţiune militară agresiva împotriva Ucrainei".

"Orice nouă provocare sau acţiune agresivă din partea Rusiei ar fi extrem de îngrijorătoare. Lansăm un apel Rusiei să manifeste transparenţă cu privire la activităţile sale militare", a reiterat şeful NATO.

SUA, Uniunea Europeană şi Franţa şi-au exprimat deja zilele trecute îngrijorarea faţă de această desfăşurare de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina. Germania a lansat luni Moscovei un apel la "reţinere".

"Trebuie să împiedicăm o escaladare militară", a declarat la Berlin un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, cerând Rusiei "să dea dovadă de reţinere" şi "să revină la masa negocierilor".

"Ceea ce vedem în prezent de-a lungul frontierei nu este o consolidare pur militară, căci Rusia a masat deja capacităţi militare la graniţele noastre în primăvară şi nu le-au retras cu adevărat de atunci", a afirmat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

"Ceea ce vedem acum este o situaţie care se deteriorează şi în care Rusia demonstrează că poate activa rapid trupele şi echipamentele deja comasate şi că toate opţiunile, inclusiv militare, sunt pe masa liderilor ruşi", a afirmat şeful diplomaţiei ucrainene la sediul NATO din Bruxelles.

Alianţa Nord-Atlantică "monitorizează îndeaproape" situaţia, a dat asigurări Jens Stoltenberg, care a reafirmat că aliaţii consideră drept "ilegală" anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Toate ţările membre NATO "condamnă cu o singură voce comportamentul Rusiei", a adăugat el.

O sursă NATO invitată să descrie modul în care Rusia îşi desfăşoară forţele la frontiera cu Ucraina a declarat: "Echipamente mari precum tancuri, artilerie autopropulsată şi vehicule de luptă ale infanteriei sunt transferate noaptea pentru a evita ca pe reţelele de socializare să apară imagini elocvente, aşa cum s-a întâmplat în timpul comasării de capacităţi militare ruseşti în primăvară".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite