SUA. Jurnalist al postului rus de televiziune RT, audiat mai multe ore pe  aeroportul din New York de ofiţeri ai serviciilor de informaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul rus Konstantin Rojkov
Jurnalistul rus Konstantin Rojkov

Serviciile speciale americane l-au audiat, pe parcursul mai multor ore, în aeroportul din New York, pe jurnalistul postului rus de televiziune RUSSIA TODAY, RT, Konstantin Rojkov, a anunţat Ambasada Federaţiei Ruse de la Washington, pe Facebook.

„Pe 15 octombrie, pe aeroportul din New York, serviciile speciale americane l-au audiat, pe parcursul mai multor ore, pe jurnalistul RT Konstantin Rojkov. Cetăţeanul rus sosise în SUA pentru a filma un documentar despre America, în ajunul alegerilor prezidenţiale”, se arată în comunicatul remis de ambasadă. Se mai precizează faptul că lui Rojkov i s-a cerut să permită accesul la absolut toate mijloacele electronice disponibile şi să ofere explicaţii despre informaţiile postate, inclusiv despre vaccinarea sa cu Sputnik V.

„Acest incident este considerat ca o tentativă brutală a autorităţilor americane de a exercita presiune la adresa unui reprezentant al presei”, au adăugat surse din cadrul misiunii diplomatice. Ambasada a subliniat că va solicita explicaţii Departamentului de Stat al SUA în legătură cu cele întâmplate.

SUA au introdus deja sancţiuni împotriva a trei ruşi şi a unui ucrainean, pe motiv de amestec în alegerile americane şi implicare în atacuri cibernetice. Pe lista neagră au intrat cetăţenii Rusiei: Anton Andreev, Daria Aslanova şi Artiom Lifşiţ, toţi asociaţi cu presupuse manipulări, pe care ”Agenţia de Studii pe Internet” le-ar fi făcut, pe durata alegerilor. Americanii atribuie respectiva agenţie omului de afaceri Evgheni Prigojin. Ministerul american al Finanţelor susţine că Rusia foloseşte serviciile mai multor oameni, în ”încercarea de a semăna discordie între partidele politice şi de a provoca disensiuni interne” în ţările democratice.

Experţi susţin că amestecul Rusiei în alegerile americane îmbracă forme diferite de cele din 2016. Acum se pare că ţintele sunt reţele de socializare mai mici ca Gab şi Parler, populate în special de extrema dreaptă.

Agenţia de Cercetare a Internetului, organizaţia care a coordonat şi coordonează intervenţiile Rusiei pare să se concentreze acum asupra unor reţele specializate, ceea ce înseamnă că planul din 2016 nu mai funcţionează la fel de bine. O recentă investigaţie a dat la iveală că ştirile false introduse în sistem au la origine o pagină de internet din Europa denumită Agenţia de Presă pentru Cetăţeni aflaţi în Europa şi America.

Din analiza textelor publicate, majoritatea acestora se concentrează asupra tensiunilor rasiale din America şi violenţelor, punând într-o lumină nefavorabilă stânga politică.

Cu această informaţie s-a intrat pe platformele Gab si Parler. Facebook, Twitter şi LinkedIn au eliminat postările sursei respective, cu legături cu Rusia.

Pentru a oferi credibilitate operaţiunii, au fost create profile aparent legitime, pe LinkedIn cu poze generate de inteligenţa artificială. Aceste manevre nu au avut audienţă pe platformele tradiţionale, dar au câştigat 14 mii de simpatizanţi pe Parler si 3 mii, pe Gab. Investigatorii cred că tot această organizaţie rusească este şi în spatele unei pagini de internet false „Peace Data”, care are ca public-ţintă alegatorii de stânga. Aceasta are 13 conturi pe Facebook şi două pagini cu 14 mii de abonaţi.

Analiştii spun că această campanie de influenţare a ruşilor vizează atât stânga cât şi dreapta, cu mesaje specifice. În ambele cazuri, eforturile de dezinformare se mută acum dinspre marile reţele de socializare către alte mai mici, de nişă, folosite pentru a amplifica focare de nemulţumire în societatea americană, obiectivul lui Vladimir Putin fiind să destabilizeze societatea americană.

O anchetă a publicaţiei britanice „The Times” a scos la iveală faptul că Rusia duce o campanie de dezinformare despre vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Oxford. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite