SUA au informat Israelul că nu susţin construcţia gazoductului EastMed, ce ar livra gaze naturale în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Israelul, Grecia şi Cipru au semnat un acord privind gazoductul EastMed în 2020 FOTO EPA-EFE
Israelul, Grecia şi Cipru au semnat un acord privind gazoductul EastMed în 2020 FOTO EPA-EFE

SUA au informat pe cale diplomatică Israelul, Grecia şi Cipru că nu mai susţin proiectul gazoductului EastMed în estul Mediteranei, menit să transporte gaze naturale din Israel în Europa începând din 2025. Informaţia a fost confirmată marţi de o sursă diplomatică, relatează Jerusalem Post.

Este o schimbare de poziţie în raport cu administraţia americană anterioară care a susţinut proiectul de construcţie prin fostul secretar de stat Mike Pompeo şi fostul ministru al energiei.

La începutul lunii, Washingtonul a informat Atena asupra noii poziţii americane pe cale diplomatică, dar într-un mod neoficial.

„Partea americană şi-a exprimat rezervele către partea greacă privind raţiunea conductei EastMed, aducând în discuţie chestiuni de viabilitate economică şi probleme de mediu”, a declarat pentru Reuters o sursă din guvernul grec.

„Partea greacă a subliniat că acest proiect a fost declarat ca „special” de către UE, iar decizia în privinţa viabilităţii sale va avea în mod logic un impact economic”, a spus oficialul.

Construcţia conductei EastMed, menită să livreze gaze naturale din Israel în Europa via Grecia şi Cipru, a fost anunţată în 2016. Cipru, Grecia şi Israel au semnat mai multe acorduri cu privire la construirea gazoductului ce ar începe să livreze gaze în 2025: cu o lungime de 1.900 de kilometri şi costuri estimate la şase miliarde de euro, EastMed necesită finanţare privată care nu este încă asigurată.

În schimb SUA susţin proiectul  energetic „EuroAsia Interconnector” ce ar conecta reţelele energetice din Israel, Cipru, Grecia şi Europa „făcând loc viitoarelor exporturi energetice produse din surse regenerabile, cu beneficii aduse naţiunilor din regiune, a transmis ambasada SUA din Ierusalim, asigurând că America rămâne angajată faţă de securitatea energetică şi conectivitatea regiunii est-mediteraneene.

EuroAsia Interconnector are avantajul nu doar de a conecta pieţe energetice vitale, ci ar contribui şi la pregătirea regiunii pentru tranziţia la energia verde, a comunicat ambasada SUA, precizând că „este un moment în care securitatea energetică a Europei este mai mult ca oricând o problemă de securitate naţională”.

Prin urmare, SUA „este dedicată aprofundării relaţiilor noastre regionale şi promovării tehnologiilor de   de energie curată”.

Exploatarea gazelor naturale din Estul Mediteranei a făcut în ultimii ani obiectul disputei cu Turcia care argumentează că ar trebui inclusă în proiectul EastMed.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a profitat de ocazie pentru a observa că, „dacă gazul israelian ar fi adus în Europa, asta nu s-ar putea face decât prin Turcia”.

„Există vreo speranţă acum? Ne putem aşeza să discutăm despre condiţii”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite