SUA i-au spionat pe Martin Luther King şi pe Muhammad Ali

SUA i-au spionat pe Martin Luther King şi pe Muhammad Ali

Clericul Martin Luther King, spionat de serviciile de informaţii americane

Agenţia Naţională de Securitate din SUA i-a spionat pe clericul simbol Martin Luther King şi luptătorul de categorie grea Muhammad Ali, potrivit unor documente declasificate regent. Statele Unite au încălcat drepturile civile ale celor doi din cauza poziţiei lor dezaprobatoare faţă de războiul din Vietnam, într-o perioadă în care agenţiile de informaţii au fost „cuprinse de paranoia”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Programul, supranumit „Minaret”, s-a desfăşurat pe o perioadă de şase ani. Deşi a fost dezvăluit în anii 1970, identităţile celor spionaţi au fost făcute publice abia acum, notează postul Al Jazeera.

Documentele arată că Agenţia Naţională de Securitate (NSA) i-a spionat pe Martin Luther King şi pe colegul său Whitney Young, boxerul-vedetă Muhammad Ali, dar şi jurnalişti de la ziarele „The New York Times” şi „The Washington Post”, doi congresmani şi doi senatori.

Intensitatea curentului anti-război l-a determinat pe preşedintele american Lyndon Johnson să spioneze o serie de personalităţi, cu toţii find suspectaţi că au legături cu puterile străine. 

Programul a continuat şi în timpul preşedinţiei lui Richard Nixon, iar istorii au spus că interceptările larg răspândite reflectau un climat instabil marcat de paranoia.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările