SUA. Grupul obscur de oameni de ştiinţă şi miliardari care vrea să salveze lumea de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conceput ca un proiect Manhattan împotriva pandemiei, un grup obscur îşi foloseşte relaţiile sale pentru a-şi implementa ideile.

Puse în faţa noului coronavirus, guvernele din lumea întreagă şi-au sporit eforturile pentru a găsi tratamente sau vaccinuri împotriva bolii pe care o provoacă. În Statele Unite, după cum relevă „Wall Street Journal”, un grup format din miliardari şi oameni de ştiinţă, numit „Scientists to Stop Covid-19”, caută să-şi impună ajutorul.

Creat în martie, grupul are oameni de ştiinţă din diverse discipline, de la imunobiologie şi epidemiologie până la oncologie. Echipa numără chiar şi un laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, Michael Rosbach. Dar un loc de cinste este ocupat mai ales de miliardarii săi, în special Peter Thiel, Jim Pallotta şi Michael Milken, care îşi folosesc reţelele de cunoştinţe pentru a obţine aprobări din partea autorităţilor sanitare.

Scopul operaţiunii este „învingerea unei ameninţări serioase cu care naţiunea şi lumea se confruntă în acest moment”. Pentru aceasta, oamenii de ştiinţă au întocmit un raport de 17 pagini cu zeci de metode ştiinţifice, vaccinuri şi medicamente contra coronavirusului. Una din ideile principale este folosirea unor medicamente puternice în doze mari, utilizate anterior împotriva Ebola.

O altă propunere se referă la dezvoltarea unei aplicaţii prin care americanii să confirme în fiecare zi că nu suferă de niciunul din cele 14 simptome cunoscute ale coronavirusului.

Deşi nu este susţinut oficial de nicio instituţie sanitară naţională, acest raport a reuşit să pătrundă în incinta ultrasecurizată a Casei Albe.

Tom Cahill, un om de ştiinţă şi investitor aflat la originea proiectului, a ştiut încă de la început cum să se înconjoare de persoane influente. El l-a contactat iniţial pe Brian Sheth, miliardar şi proprietar al fondului Vista Equity Partners, care l-a prezentat lui Thomas Hicks Jr., copreşedinte al Comitetului Naţional Republican şi amic al lui Donald Trump Jr.

Dorind să se asigure că au urechi şi în Executivul american, membrii grupului l-au contactat pe Nick Ayers, fost consilier al vicepreşedintelui Mike Pence.

Dar, înainte de primirea vreunei răspuns, grupul condus de Tom Cahill a lansat chiar  producţia unor „medicamente derivate din anticorpi monoclonali”. Ori, pentru iniţierea unui astfel demers, aprobarea prealabilă a Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) este absolută necesară.

Într-o primă fază, instituţia a refuzat proiectul, motivând că nu deţine toate informaţiile. Apoi, la 27 martie, după câteva apeluri telefonice ale lui Nick Ayers, şi-a schimbat poziţia şi a eliberat o autorizaţie de producţie, susţine WSJ, potrivit publicaţiei „Slate”.

Membrii acestui grup, insistă WSJ, sunt şi acum în contact cu reprezentanţi ai administraţiei Trump şi speră să-şi vadă planul de acţiune pus în practică în curând.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite