SUA extind sancţiunile faţă de „bucătarul lui Putin“, oligarhul care conduce „fabrica de troli" a Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trezoreria americană a anunţat sancţiuni împotriva persoanelor şi entităţilor cu legături cu Evgheni Prigojin, un oligarh conectat la Kremlin considerat finanţator al aşa numitei „fabrici de troli" care s-a implicat pentru influenţarea alegerile din Statele Unite, dar şi din alte state.

Sancţiuni americane au fost de mult timp implementate împotriva lui Evgheni Prigojin şi a companiilor sale, inclusiv Internet Research Agency (IRA) şi Grupul Vagner - specializată în contractarea de mercenari care sunt trimişi ca forţe paramilitare în Libia, Siria, iar mai nou se pare că este implicată şi în Belarus.

„Evgheni Prigojin are o reţea internaţională de suporteri pentru a îşi spori activitatea politică şi influenţa economică pe glob", a transmis secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin în momentul anunţării sancţiunilor.

„Statele Unite va continua să ţintească abilitatea lui Prigojin de a desfăşura operaţiuni la nivel global", a mai afirmat oficialul american.

„Fabrica de troli" denumită Internet Research Agency a devenit cunoscută la nivel mondial pentru eforturile de a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016 prin campanii concertate în mediul online.

Foşti angajaţi au oferit mărturii despre cum se lucra cu scopul de a promova dezinformări printr-un comportament neautentic în mediul online menit să genereze dezbateri pe subiecte care dezbină societăţile vestice.

IRA a fost înfiinţată în 2013 şi are legături strânse cu Vladimir Putin. Aici lucrează inclusiv oameni din serviciile secrete de la Moscova.

Finanţatorul organizaţiei, Evgheni Prigojin, este supranumit „bucătarul lui Putin”, pentru că organiza mesele festive de la întâlnirile oficiale ale liderului de la Kremlin.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite