Edward Snowden a dezvăluit noi informaţii despre spionarea SUA a companiilor chineze de telecomunicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spionii americani fură informaţii de la companiile chineze de telefonie mobilă şi atacă cibernetic serverele Universităţii Tsinghua, cel mai important institut de învăţământ şi cercetare din China, a dezvăluit Edward Snowden, fost angajat al NSA aflat la originea scandalului de spionaj, pentru publicaţia chineză „Sunday Morning Post”.

Fostul agent CIA Edward Snowden, acuzat de scurgerea de informaţii secrete ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA, a făcut publice noi documente care arată că spionii americani au lansat atacuri cibernetice împotriva computerelor din China pe o perioadă de patru ani.

Documentele secrete oferă detalii specifice despre modul de desfăşurare al atacurilor cibernetice îndreptate asupra computerelor, cum ar fi adresele Internet Protocol (IP), înregistrări ale atacurilor şi statusul computerelor vizate, dacă sunt urmărite în continuare sau nu.

Potrivit informaţiilor dezvăluite de Snowden, NSA supraveghează la scară largă cele mai importante companii de telecomunicaţii din China, pentru a obţine acces la mesajele schimbate între utilizatori, lansează atacuri cibernetice asupra serverelor Universităţii Tsinhua, principalul centru de cercetare din China, şi spionează activitatea computerelor din sediul companiei Pacnet, furnizor internaţional de servicii de telecomunicaţie.

Multinaţionala Pacnet, care deţine una dintre cele mai extinse reţele subterane de fibră optică din regiunea asiatică, a semnat recent contracte cu cele mai importante companii de telecomunicaţii din China. 

Cele peste 46.000 de kilometri de cabluri optice deţinute de Pacnet fac legătura între centrele informaţionale din regiunea Asia-Pacific, fiind incluse China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Singapore şi Taiwan.

Mai mult, documentele oferite de Snowden prezintă detaliile atacurilor asupra serverelor Universităţii Tsinghua, lansate încă din luna ianuarie. Instituţia este recunoscută pentru activitatea importantă de cercetare în domeniul tehnologiilor de ultimă generaţie.

Reacţia Chinei va juca un rol important în evoluţia relaţiilor bilaterale cu Statele Unite, însă autorităţile nu au făcut nicio declaraţie oficială până în prezent, notează ziarul local „South China Morning Post”.

Edward Snowden a părăsit duminică Hong Kong-ul, având ca destinaţie Venezuela via Havana, după o escală la Moscova, potrivit unor surse din cadrul companiei ruse Aeroflot. Autorităţile chineze au declarat că americanul a plecat din ţară „legal şi normal“,  spre o a treia destinaţie, Moscova fiind doar o legătură.


Alte ştiri pe aceeaşi temă:

SUA: Edward Snowden „nu trebuie să fie autorizat să îşi continue călătoria“

Edward Snowden a solicitat azil în Ecuador, susţine un ministru ecuadorian

„Fratele cel mare“, cu ochii pe popoare

Directorul NSA: „Edward Snowden a cauzat Statelor Unite daune ireversibile”

Edward Snowden susţine că SUA au piratat milioane de mesaje text trimise de chinezi

Fostul angajat CIA Edward Snowden a fost inculpat în SUA pentru spionaj

Snowden ar putea fi dus în Islanda cu un avion închiriat de WikiLeaks

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, negociază Islanda pentru a-i obţine azil politic lui Edward Snowden

SUA nu pot controla cele 5 milioane de angajaţi care lucrează pentru serviciile secrete şi care au acces la informaţii confidenţiale

Beijingul respinge drept „complet nefondată“ acuzarea lui Snowden ca spion al Chinei

„The Guardian“: Cum şi-a spionat Londra aliaţii, la un summit din 2009. Se va repeta situaţia la întâlnirea de săptămâna asta?

Microsoft, al doilea gigant care publică date despre datele oferite guvernului american: peste 31.000 de conturi vizate

19.000 de conturi de Facebook au fost "cercetate" cu atenţie de NSA. Reţeaua este prima care publică cifre exacte după scandalul PRISM 

 

 

 

 

 

 

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite