Transformarea creştinismului: cea mai nonconformistă femeie-pastor din SUA care predică despre o religie „fără reguli”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadia Bolz-Weber este conducătoarea bisericii Toţi Păcătoşi şi Sfinţi din Denver. FOTO: The Washington Post
Nadia Bolz-Weber este conducătoarea bisericii Toţi Păcătoşi şi Sfinţi din Denver. FOTO: The Washington Post

SUA trec prin momente de răscruce. Crizele economice antrenează schimbări sociale, iar unul dintre domeniile sensibile la aceste modificări este chiar spiritualitatea oamenilor. Creştinismul, religie declarată a majorităţii americanilor, se schimbă într-un ritm galopant, iar confesiunile se adaptează în funcţie de liderii religioşi care se ridică tocmai dintre „paria”, cei dispreţuiţi de restul comunităţii cu doar câţiva ani în urmă.

Creştinismul nu are nicio legătură cu regulile, ci este reprezentarea unui proces continuu al morţii şi al renaşterii diferitelor aspecte umane, predică Nadia Bolz-Weber. În acest circuit pot fi incluşi alcoolicii care se luptă pentru a scăpa de viciu, ideile false proiectate despre noi înşine şi instituţiile religioase care nu-şi mai reprezintă enoriaşii, potrivit declaraţiilor americancei, publicate în cotidianul „The Washington Post”.

Americana în vârstă de 44 de ani este liderul unei noi mişcări religioase, care reinterpretează învăţăturile Bisericii Evanghelice Luterane. Bolz-Weber nu arată nici pe departe precum modelul tipic al unui predicator, pe lângă faptul că statutul femeilor în creştinism este încă unul controversat.  Tatuată pe ambele braţe, ce au fost modelate de antrenamentele de culturism, cu un trecut marcat de îndelungi căutări religioase şi abuz de droguri, Bolz-Weber este pastor unei comunităţi de aproape 200 de creştini, care poartă la slujbe un tricou fără mâneci şi pantaloni din blug.

Mesajul lui Bolz-Weber se adresează acelor creştini social-liberali care obişnuiau să ocupe locurile bisericilor consacrate, dar care se simţeau străini printre ceilalţi enoriaşi care afişau o atitudine de „sfinţi”, cei care preferă să asculte cuvintele „apostolilor” moderni decât pe Dalai Lama sau pe Barack Obama. Sunt oamenii care nu se mai identifică cu megabisericile care le dau senzaţia de alienare şi care promovează reguli imposibil de respectat.

De la droguri, la amvon

Aspectul şi teologia lui Bolz-Weber, unul dintre clericii noului val de predicatori, ajută la conturarea unui creştinism liberal, unul care îmbină pasiunea vieţii şi fervoarea evanghelizărilor cu toleranţa, incluziunea şi justiţia socială. Iar principalii lor adepţi sunt americanii care s-au săturat să nu fie consideraţi „îndeajuns de creştini” de către  cei de dreapta sau „prea creştini” de cei de stânga.

Nadia Bolz-Weber este foarte activă pe reţele de socializare, pentru a păstra legătura cu enoriaşii ei. FOTO: The Washington Post

SUA

„Uitaţi tot ceea ce vi s-a spus despre regula de aur: Dumnezeu te iubeşte mai mult dacă faci fapte bune sau dacă tu crezi în anumite lucruri. Dumnezeu vă preţuieşte indiferent de cine sunteţi şi ceea ce faceţi”, spune Bolz-Weber în predicile sale, stârnind un ropot de aplauze.

Mai mult, Dumnezeu este predicat în discursurile americancei drept o divinitate care în momente de dificile şi dureroase nici ea „nu are răspunsuri”. „Dumnezeu este în mijlocul problemelor, simţindu-se la fel de rău precum ne simţim şi noi”, a spus pastorul. Această abordare foarte umană a Dumnezeului creştin îi atrage pe enoriaşii crescuţi în spirit liberal.

Creşterea necontrolată a bisericii

Întreaga mişcare a debutat acum cinci ani, la scurt timp după externarea dintr-un centru de dezintoxicare. Anterior acestei etape, Bolz-Weber a încercat majoritatea grupurilor neoprotestante, de la unitarieni până la quakeri (sectă numită şi Societatea Religioasă a Prietenilor) şi a experimentat şi religia neopăgână Wicca. Însă în 1996 s-a căsătorit cu un student luteran, iar acum conduce o biserică în Denver.

Nadia Bolz-Weber în timpul unei predici. FOTO: The Washington Post

Congregaţia condusă de carismatica Bolz-Weber creşte, însă ritmul galopant o sperie pe lidera mişcării. Pe lângă deplasările dese (aproape săptămânale) la alte biserici, comunicarea intensă prin reţelele de socializare , numărul mare de adepţi riscă să iasă de sub controlul americancei.

SUA

„Creştinismul ar trebui să-mi dea o senzaţie uşoară de disconfort. Nu pot să deţin controlul”, a spus Bolz-Weber. „Mă încearcă mereu câte ceva nou”, a încheiat femeia.

 

 

 

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite