SUA şi Coreea de Sud au ajuns la un acord „de principiu” privind costurile prezenţei militare americane în Peninsula Coreeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari americani în Coreea de Sud FOTO EPA-EFE
Militari americani în Coreea de Sud FOTO EPA-EFE

SUA şi Coreea de Sud Au anunţat că au ajuns la un acord „de principiu” privind un nou plan de împărţire a costurilor pentru prezenţa militară a trupelor americane în Peninsula Coreeană, relatează Axios.

Biroul pentru Afaceri Politico-Militare a anunţat într-o postare pe Twitter că cele două ţări au negociat o creştere a contribuţiei Coreei de Sud pentru staţionarea soldaţilor americani fără a furniza alte detalii ale acordului. Acesta a precizat că dacă va fi încheiat, acordul va reafirma tratatul de alianţă SUA-Coreea de Sud ca un „liant al păcii, securităţii şi prosperităţii pentru Asia de Nord-Est”, relatează AP.

Ministerul sud-coreean de Externe a transmis la rândul său într-un comunicat similar, luni, că cele două părţi urmează să finalizeze acordul, care a fost convenit după trei zile de discuţii la Washington.

Acesta are termen până în 2025, potrivit Wall Street Journal care a relatat primul ştirea.

Departamentul de Stat a comunicat că e vorba de o contribuţie „semnificativă” fără a preciza despre ce sumă este vorba.

„Alianţele americane sunt o sursă formidabilă a puterii noastre. Această evoluţie reflectă angajamentul administraţiei Biden-Harris pentru revigorarea şi modernizarea alianţelor noastre democratice în lume în scopul consolidării securităţii şi prosperităţii noastre comune”, a transmis DD.

SUA au circa 28.000 de soldaţi în Coreea de Sud ca o modalitate de descurajare a Coreei de Nord după Războiul Coreean (1950-1953).

Relaţiile dintre SUA şi Coreea de Sud au devenit încordate din cauza neînţelegerilor privind Acordul de Măsuri Speciale cu administraţia Trump, care a cerut o contribuţie mai importantă pentru prezenţa soldaţilor americani, Trump propunând chiar o dublare la 1,6 miliarde dolari americani. În final, în 2019, s-a ajuns la o cotă-parte de 924 de milioane de dolari, de la 830, anul precedent.

Luni, cele două ţări au demarate exerciţiile militare anuale ce vor fi desfăşurate timp de nouă zile. În ultimii ani, SUA şi Coreea de Sud au anulat sau au renunţat la unele exerciţii militare comune pentru a veni în sprijinul diplomaţiei nucleare care a eşuat în cele din urmă din cauza disputelor cu privire la sancţiunile iniţiate de SUA asupra Coreei de Nord. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite