SUA: copii cu mai mulţi părinţi cu drepturi egale

SUA: copii cu mai mulţi părinţi cu drepturi egale

Interesele copilului trebuie să fie puse pe primul loc, consideră aleşii americani

Pentru a simplifica viaţa familiilor homoparentale, dar şi a celor recompuse, un proiect de lege din California prevede că un copil va putea avea trei sau chiar patru părinţi, toţi cu aceleaşi drepturi, potrivit „Le Figaro“.

Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorului democrat din statul California, Mark Leno, care s-a bazat în această îniţiativă legislativă pe un caz dramatic: două femei lesbiene, şi care au un copil, au ajuns, una în închisoare şi cealaltă la spital, din cauza unei încăierări. Deşi tatăl biologic al copilului a avut întotdeauna legături strânse cu micuţa, justiţia îi refuză acestuia dreptul de a o lua în grijă pe fata lui pe motiv că nu este din punct de vedere legal unul din părinţi. Din această cauză copilul este nevoit să fi dat unei familii necunoscute în plasament. Astfel de situaţii trebuie să nu se mai întâmple, potrivit senatorului.

Judecătorul hotărăşte

Textul de lege prevede că judecătorul este cel care hotărăşte dacă un copil va putea avea încă un părinte sau chiar doi. Senatorul spune că trebuie protejat în primul rând interesul copilului.  Cotidianul „New York Times" scrie că mai multe state americane au o lege care recunoaşte statutul de „părinte de facto" pentru persoanele care se ocupă zilnic de un copil ca şi cum ar fi al lor.

Acest statut este în general invocat pentru a permite unui părinte nebiologic să obţină dreptul de încredinţare a unui copil în caz de separare. Dar, în niciuna din aceste legi nu se menţionează că un copil poate avea mai mult de doi părinţi legal recunoscuţi. În California, o astfel de schimbare este aşteptată mai ales de cuplurile homosexuale, dar şi de familiile cu copii din căsătorii anterioare.

Păreri pro şi contra

Datorită acestei legi, părinţii vitregi ar putea fi recunoscuţi ca părinţi cu drepturi depline. Dacă părinţii lui biologici mor, un copil poate fi încredinţat acestor „noi părinţi" în termeni legali şi va putea beneficia de asigurare de boală sau de o parte din moştenirea care îi revine.  Aleşii republicani din California se opun unei astfel de legi, afirmând că ea dă naştere la „familii cu şase, opt sau chiar doisprezece părinţi".

Asociaţiile familiale conservatoare sunt şi ele ostile, deoarece susţin că legea reprezintă „un atac la natura fundamentală a noţiunii de părinte: fiecare copil are doi părinţi, un tată şi o mamă". Propunerea de lege a lui Mark Leno a fost adoptată de Senatul din California şi ea va fi prezentată Adunării în următoarele săptămâni. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: