SUA confirmă interesul uriaş în relaţia cu România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari români şi americani la baza militară din Kogalniceanu FOTO Adevărul
Militari români şi americani la baza militară din Kogalniceanu FOTO Adevărul

Relaţia României cu Statele Unite ale Americii a devenit o temă de maxim interes, în contextul dinamicii politice din regiune, unde Federaţia Rusă ţine cu tot dinadinsul să permanentizeze climatul de tensiune deja de mai bine de un an de zile. În ciuda scepticismului exprimat şi afişat de anumiţi analişti sau formatori de opinie, relaţiile bilaterale dintre România şi SUA traversează probabil una dintre cele mai faste perioade.

2015 înseamnă şi bifarea unei borne aniversare, adică 135 de ani de relaţii diplomatice româno-americane.

În acest context, semnalele care vin de peste Ocean sunt dintre cele mai favorabile. După aproape doi ani şi jumătate în care SUA nu au fost reprezentate în România la nivel de ambasador, iată că tema este pe cale de a se soluţiona, odată cu nominalizarea lui Hans G. Klemm, un diplomat de carieră cu studii la universităţi prestigioase şi cu o experienţă vastă în funcţii de înaltă responsabilitate. În fond, tema a fost în mare măsură una artificială. SUA nu au nominalizat un ambasador nu din cauza Administraţiei Obama, ci din pricina blocajului existent în Congresul american, acolo unde confruntarea dintre republicani şi democraţi a generat întârzieri inclusiv în ceea ce priveşte nominalizarea ambasadorilor. Trebuie spus că România nu este singura ţară care a fost afectată, în aceeaşi situaţie fiind şi alte state europene precum Franţa, Irlanda sau Ungaria, ţări în care SUA nu au fost reprezentate la nivel de ambasador timp de mai multe luni sau chiar ani.

Importanţa pe care SUA o acordă relaţiei cu România este ilustrată şi de recentul eveniment derulat în România la finalul lunii martie - Forumul “Noi perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - România”. La conferinţă au participat lideri importanţi precum şi figuri emblematice ale SUA precum însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson,  reprezentanţii Congresului SUA, Loretta Sanchez şi Michael Turner precum şi Philip J. Crowley George, profesor în cadrul Universităţii George Washington şi fost Asistent Secretar de Stat pentru Afaceri Publice al SUA. Întreaga dezbatere s-a concentrat în jurul soluţiilor prin care relaţia România-SUA să îşi consolideze şi aprofundeze colaborare, nu doar din perspectiva securităţii, cât şi din perspectivă economică.

Cel puţin la fel de importante din perspectiva cimentării Parteneriatului Strategic sunt declaraţiile din aceste zile ale lui Phillip M. Breedlove, comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), care a reiterat la cel mai înalte nivel cele mai solide garanţii de securitate pe care partenerii nord-altantici le oferă României în contextul conflictului din Ucraina, în cazul în care acesta ar risca să se extindă.

În ceea ce priveşte dimensiunea economică, apar deja semnale ale unei repoziţionări pozitive ale SUA vizavi de România, semnale care se clădesc atât pe realităţile de securitate care asigură ţării noastre un climat de stabilitate, cât şi pe rezultatele luptei anti-corupţie care oferă rezultate palpabile şi eficiente. Spre exemplu, un important cotidian economic autohton relata un eveniment organizat de Fondul Proprietatea, Bursa de Valori, Swiss Capital şi Auerbach Grayson. Cea din urmă este o importantă firmă de brokeraj americană, al cărui CEO afirma că “România poate fi următoarea Norvegie, la o scară mai mică însă“, în termeni de atractivitate pentru investitorii de pe Wall Street.

La toate aceste elemente pot adăuga experienţa personală. Cunosc bine Statele Unite, am locuit acolo câţiva ani, am absolvit studii postuniversitare şi am obţinut un doctorat la Yale, una dintre cele mai prestigioase universităţi americane. Recent, în dubla calitate de preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene şi de Înalt Reprezentant al Primului-Ministru pentru afaceri europene şi parteneriat cu Statele Unite ale Americii, am efectuat o vizită de lucru în SUA, iar din dialogul cu înalţi reprezentanţi americani din Congres şi de la Departamentul de Stat pot susţine cu toată convingerea că România devine un punct de maxim interes pentru aliaţii noştri de peste Ocean. Parteneriatul Strategic nu înseamnă doar cooperare în domeniul securităţii, ci şi diversificarea diversificarea cooperării bilaterale în domeniile economic, energetic, educaţional, ştiinţific şi al inovării.

De asemenea, am avut un dialog productiv la Intelligence Committee, comisie care are un rol decisiv în ceea ce priveşte includerea României în Programul Visa Waiver. Eliminearea vizelor pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în SUA ar însemna avansarea cooperării bilaterale dintre România şi Statele Unite pe toate dimensiunile Parteneriatului Strategic şi ar fi o recunoaştere a relaţiilor şi a colaborării foarte bune dintre cele două ţări.

Iată, aşadar, doar câteva realităţi care ne oferă motive legitime de optimism că parteneriatul dintre România şi SUA se poate dezvolta pe mai multe planuri, în interesul şi beneficul ambelor ţări. Fiindcă un mesaj trebuie transmis cu toată forţa şi fără echivoc – în vremuri tulburi, cu un conflict la frontieră şi cu o situaţie regională incertă, a-i avea drept aliaţi strategici pe americani este cea mai bună carte pe care o putem juca.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite