SUA: Stare de urgenţă la Charlottesville după ciocniri violente între forţele de ordine şi extremiştii de dreapta. O maşină a intrat în mulţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile americane au intervenit în forţă sâmbătă seara pentru a înăbuşi ciocnirile violente de la un marş pentru susţinerea supremaţiei rasiale din localitatea Charlottesville, Virginia. După aceste ciocniri violente, autorităţile au decretat stare de urgenţă locală. O maşină a intrat în mulţime, iar un elicopter s-a prăbuşit în apropiere de oraş. Trei persoane au murit şi cel puţin 19 au fost rănite în cele două incidente.

James Alex Field - virginia

UPDATE 12.19

Biroul Federal de Investigaţii a deschis o anchetă privind circumstanţele în care o femeie în vârstă de 32 de ani a murit după ce a fost lovită sâmbătă de un automobil care a intrat cu viteză într-un grup de participanţi la o contramanifestaţie împotriva militanţilor de extremă-dreapta la Charlottesville, relatează agenţiile internaţionale de presă.

UPDATE 9.12 Poliţia a arestat un tânăr în vârstă de 20 de ani din Ohio, pe nume James Alex Field (foto dreapta), suspectat că a fost la volanul maşinii care a intrat în mulţime, relatează rt.com. El ar putea fi acuzat de omucidere, menţionează sursa citată, amintind că o femeie a murit şi 19 persoane au fost rănite după ce vehiculul a lovit în plin protestatarii.

UPDATE 9.06 Doi membri ai forţelor de ordine şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii elicopterului poliţiei, relatează CNN.

UPDATE 3.45 Senatorul republican Marco Rubio a postat un mesaj pe Twitter prin care afirmă că „este important pentru naţiunea americană să-l audă pe preşedintele Statelor Unite să descrie evenimentele din Charlottesville drept ceea ce sunt în realitate, un act de terorism din partea extremei drepte”.

„Violenţele de astăzi din Charlottesville reprezintă un act de terorism domestic. Cu toţii trebuie să denunţăm extrema dreaptă şi celelalte grupări ale urii ce au dat naştere acesteia”, a susţinut şi Richard Blumentahal, senator al statului Connecticut, într-un mesaj pe o reţea socială.

CNN a confirmat numărul persoanelor rănite, adăugând că dintre cele 19 răniţi 5 persoane se află în stare critică.

UPDATE 3.15 Primarul evreu al oraşului Charlottesville îi atribuie lui Trump vina principală pentru încurajarea violenţelor ce au erupt la marşul organizat de extremiştii de dreapta.

„Voi fi cât se poate de clar în această privinţă”, a declarat primarul Michael Signer. „Vina principală pentru multe dintre lucrurile pe care le vedeţi acum în America se găseşte la Casa Albă şi la oamenii ce-l înconjoară pe preşedinte”.

Şi fostul preşedinte Barak Obama s-a pronunţat asupra evenimentelor din Virginia. Acesta a postat pe contul său de Twitter un citat aparţinând lui Nelson Mandela. 

„Nimeni nu se naşte  urând alte persoane pentru culoarea pielii lor, pentru trecutul lor sau pentru religia lor. Oamenii trebuie sa înveţe să urască, iar dacă pot învăţa să urască pot învăţa să iubească, pentru că iubirea este mai naturală inimii umane decât opusul ei.”

UPDATE 1.15 Un elicopter al poliţiei din Charlottesville, ce supraveghea evenimentele violente desfăşurate în oraşul american s-a prăbuşit şi a explodat în flăcări într-o zonă împădurită din sud-vestul oraşului.

Conform informaţiilor venite din sursele locale, două persoane se aflau la bordul aparatului în momentul prăbuşirii.

elicopter

UPDATE 23.45 Preşedintele Donald Trump a declarat că condamnă ura şi bigotismul din „toate taberele” prezente în Charlottesville, Virginia, în primele declaraţii publice după ce protestul unei grupări naţionaliste extremiste a devenit violent şi s-a soldat cu cel puţin o victimă.

„Urmărim atent evenimentele teribile ce se desfăşoară în Charlottesville, Virginia”, a declarat Trump. „Condamnăm în termenii cei mai duri posibili acestă manifestare şocantă a urii, bigotismului şi violenţei, în toate taberele”.

În declaraţiile sale, preşedintele nu a menţionat afişările simbolurilor extremei drepte naţionaliste sau cele naziste prezente în Charlottesville.

„Aceste lucruri se întâmplă în ţara noastră de foarte mult timp”, a afirmat Donald Trump cu privire la ura şi bigotismul din Charlottesville. „Nu Donald Trump. Nu Barak Obama. Aceste lucruri se petrec de foarte mult timp”, a încheiat acesta.

„Trebuie să vindecăm rănile ţării noastre”, a concluzionat liderul de la Casa Albă.

Donald Trump a ignorat întrebările reporterilor ce i-au cerut să comenteze faptul că grupurile naţionaliste afirmă că-l susţin pe el iar apoi comit astfel de acte de violenţă.

Unii din martorii la aceste violenţa au caracterizat aceste acte ca fiind acte de terorism din partea grupurilor extremiste alt-right, cunoscute ca susţinătoare ale preşedintelui Trump.Aceştia şi-au exprimat dorinţa ca preşedintele Statelor Unite să condamne clar astfel de manifestări.

UPDATE 22.35 Primarul oraşului Charlottesville a confirmat pentru postul de televiziune CBS, că o persoană a decedat după ce un autoturism a intrat intenţionat în grupul de contra-manifestanţi.

„Cu inima îndurerată vă anunţ că o viaţă a fost pierdută aici. Îi îndemn pe toţi oamenii de bună credinţă -- mergeţi acasă”, a scris primarul oraşului din Virginia, Mike Signer, pe contul său de Twitter.

Presa americană a anunţat că şoferul autoturismului a fost reţinut de către autorităţi, iar publicaţia NY Times susţine că 19 persoane au rănite. CNN susţine că şapte persoane primesc îngrijiri medicale la spitalele din localitate, starea lor nefiind cunoscută.

UPDATE 21.30 O maşină a intrat intenţionat în mulţime, mai multe persoane fiind rănite. Martorii spun că şoferul a accelerat şi a intrat într-un grup de contra-manifestanţi. 

Donald Trump condamnă ura 

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a condamnat sâmbătă seara violenţele: „Cu toţii trebuie să fim uniţi şi să condamnăm tot ceea ce reprezintă ura. Nu există niciun loc pentru o asemenea violenţă în America”, a scris preşedintele american într-un mesaj postat pe Twitter.

Ciocnirile au avut loc între naţionalişti care susţin supremaţia albilor şi manifestanţi antirasişti la un miting privind înlăturarea unui monument în onoarea generalului din perioada războiului civil, Robert E. Lee.

Autorităţile locale au aprobat un marş al extremei-drepte, dar au anulat evenimentul şi au declarat o stare de urgenţă după ce ciocniri violente au izbucnit între militanţii pentru supremaţie rasială şi contraprotestatarii din Charlottesville.

Mii de persoane sunt aşteptate în Charlottesville pentru a demonstra fie pentru sau împotriva ”Uniţi Dreapta”, la doar câteva ore după ce sute de extremişti de dreapta s-au plimbat cu torţele aprinse şi au scandat ”vieţile albilor contează” în campusul Universităţii din Virginia.

Autorităţile locale au arestat mai multe persoane după ce au declarat ilegală adunarea din parcul Emancipării.

De asemenea, două persoane au suferit răni superficiale în urma ciocnirilor violente din Charlottesville.

Mai mulţi protestatari sunt acuzaţi că au folosit sprayuri cu piper în timpul ciocnirilor violente, iar un jurnalist a precizat că militanţii extremei-drepte, dintre care unii îmbrăcaţi în uniforme, au început să arunce cu sticle şi să devină violenţi chiar înainte de ora oficială de începere a marşului ”Uniţi Dreapta”.

Autorităţile locale au declarat o stare de urgenţă, după ce au determinat că există o ”ameninţare iminentă de tulburare a liniştii publice, de nelinişte, potenţiale persoane rănite şi distrugere a proprietăţii publice şi private care să fie de o severitate şi magnitudine suficientă pentru a necesita o acţiune coordonată a executivului local” din Charlottesville.

Acest marş are loc la o lună după o demonstraţie mult mai mică din Charlottesville, la care au participat câţiva zeci de membri ai Ku Klux Klan.

Tensiunile au izbucnit după ce autorităţile locale au decis recent înlăturarea statuii generalului Robert E Lee din Parcul Emancipării din Charlottesville, măsură primită deopotrivă cu aprecieri şi critici din partea cetăţenilor. Lee a condus armata confederată a statelor din sudul SUA în timpul războiului civil din secolul al XIX-lea. Opozanţii statuii spun că aceasta aminteşte de unele dintre cele mai negre capitole din istoria SUA când sclavia era legală şi rasismul constituia norma.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite