SUA: Camera Reprezentanţilor înăspreşte regulile din Programul Visa Waiver, în lupta contra terorismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controale mai stricte pentru cetăţenii statelor ce beneficiază de  Programul Visa Waiver
Controale mai stricte pentru cetăţenii statelor ce beneficiază de  Programul Visa Waiver

Camera Reprezentanţilor a SUA a adoptat marţi cu o majoritate covârşitoare o măsură ce ar spori controlul asupra călătorilor ce provin din cele 38 de ţări care fac parte din Programul Visa Waiver, în încercarea de a împiedica teroriştii să pătrundă pe teritoriul american, relatează agenţia DPA.

Legea, care a trecut de Camera inferioară a Congresului cu 407 voturi pentru şi 19 împotrivă, trebuie aprobată şi de Senat.

Această acţiune a congresmenilor urmează paşilor anunţaţi săptămâna trecută de administraţia Obama, privind consolidarea Programului Visa Waiver (Programul de Scutire de Vize) după atacurile teroriste care au avut loc la Paris, în luna noiembrie.

Acest program permite călătoriile fără vize către Statele Unite, pentru cetăţenii din 38 de ţări, majoritatea din Europa. Aproximativ 20 de milioane de oameni, sau în jur de 40 la sută dintre vizitatorii de peste ocean, ce călătoresc în scop de afaceri sau turism, se folosesc anual de beneficiile acestui program pentru a pătrunde pe teritoriul Statelor Unite fără viză, pentru o perioadă de maximum 90 de zile.

Susţinătorii din Camera Reprezentanţilor spun că acest pachet legislativ este menit să răspundă îngrijorărilor că cele peste 5.000 de persoane cu paşapoarte occidentale despre care se crede că au călătorit în Irak şi Siria, pentru a se alătura mişcării Stat Islamic, ar putea intra în Statele Unite după un control minor, în conformitate cu normele actuale.

"Ştim că mai mulţi dintre autorii atacurilor din Paris, membri ai grupării SI, aveau paşaporte occidentale, ceea ce înseamă că ar fi putut pătrunde pe teritoriul Statelor Unite fără viză. Acesta este lucrul care trebuie oprit, prin intermediul acestui proiect de lege", a susţinut Michael McCaul, preşedintele Comisiei de Securitate Internă.

Această măsură ar cere celor 38 de state care fac parte din Programul Visa Waiver să introducă paşapoarte electronice cu cipuri biometrice până pe data de 1 aprilie 2016, să raporteze paşapoarte pierdute sau furate către Interpol, organizaţia internaţională a poliţiei, şi să ceară pasagerilor care au călătorit în Irak sau Siria să se supună unui control al vizelor. 

"Adevărul este că, după cum au arătat-o atacurile groaznice de la Paris, organizaţiile teroriste ca SI (Stat Islamic) caută orice oportunitate pentru a exploata ospitalitatea unei naţiuni", a spus Candice Miller, membră republicană a Congresului.

Pe lângă atentatele de la Paris, pachetul legislativ apare în contextul în care Tashfeen Malik şi soţul ei, Syed Rizwan Farook, au împuşcat miercurea trecută 14 persoane în oraşul californian San Bernardino. Biroul Federal de Investigaţii din Statele Unite (FBI) a calificat vinerea trecută atacul drept "act de terorism", Tashfeen Malik fiind suspectată că a jurat credinţă grupării Stat Islamic (SI).

Dezbaterea americană privind vizele a început după atentatele teroriste asupra redacţiei Charlie Hebdo din Paris, când Dianne Feinstein, o senatoare a Partidului Democrat, a descris statele incluse în acest program drept "Călcâiul lui Ahile al Americii". Reprezentanţi ai Departamentului pentru Securitate Internă au declarat atunci pentru EUObserver că ar dori să vadă mai multe controale la frontierele Schengen şi un mai bun schimb de informaţii între statele UE.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite