SUA au avertizat Rusia că vor începe să dezvolte noi rachete nucleare, dacă Moscova nu se va conforma tratatului INF

SUA au avertizat Rusia că vor începe să dezvolte noi rachete nucleare, dacă Moscova nu se va conforma tratatului INF

La Geneva au început consultări între SUA şi Rusia pe tema Tratatului privind Forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF). SUA au avertizat Rusia că vor începe să dezvolte noi rachete nucleare, dacă Moscova nu se va conforma tratatului, pe care o acuză că îl încalcă.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Departamentul de Stat a precizat că Statele Unite îşi revizuiesc opţiunile militare, ce includ şi dezvoltarea de noi sisteme de rachete de croazieră cu rază medie de acţiune, ca răspuns la încălcările repetate de către Rusia a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care a permis să se pună capăt „războiului rece“.
 
Washingtonul este pregătit „să pună capăt acestor cercetări şi activităţi de dezvoltare“ dacă Rusia revine la respectarea prevederilor Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert.
 
Avertismentul a fost primul răspuns al administraţiei Trump în seria de acuzaţii lansate de SUA începând din 2014 potrivit cărora Rusia ar fi desfăşurat rachete de croazieră cu lansare de la sol care încalcă prevederile INF. Acordul, semnat de SUA şi URSS în 1987, interzice ambelor părţi să testeze şi să desfăşoare rachete balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.
 
Oficiali americani susţin că rachetele de croazieră ruseşti sunt capabile să transporte focoase nucleare.
 
La rândul său, Moscova a acuzat Washingtonul de violarea tratatului, argumentând că sistemele de apărare antirachetă americane din România şi Polonia ar putea fi folosite pentru lansarea unor rachete Tomahawk cu rază medie de acţiune, notează Financial Times.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările