SUA: autorii dezvăluirilor, trădători sau eroi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a confirmat marţi că lucrează la dosarul de acuzare împotriva lui Edward Snowden, fostul angajat CIA care a recunoscut că se află în spatele dezvăluirilor privind monitorizarea apelurilor telefonice a milioane de americani.

Snowden a fugit, se pare, din Hong Kong şi s-ar afla acum în Islanda. El este doar cel mai recent exemplu de scurgere de informaţii ultrasecrete în societatea americană, care se arată mai degrabă în sprijinul unor astfel de iniţiative. 

Snowden, fost angajat al CIA şi al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA),se afla încă în Hong Kong, unde se refugiase pe 20 mai, cu câteva săptămâni înainte ca povestea monitorizării comunicaţiilor să fie publicată în presa internaţională. 

Daniel Ellsberg şi războiul din Vietnam

image

Tradiţia dezvăluirilor din interior a fost iniţiată de Daniel Ellsberg (foto), care în 1971 a trimis mai multor ziare americane, printre care şi „The New York Times”, faimoasele „Pentagon Papers”.

Ellsberg lucra ca analist militar pentru Corporaţia pentru Cercetare şi Dezvoltare, un important think-tank (grup de analiză) american.

Documentele furnizate de Ellsberg erau clasificate „strict secrete” şi analizau felul în care a acţionat guvernul american în Războiul din Vietnam.

Dezvăluirile lui Ellsberg au contribuit categoric la mişcarea anti-război care a caracterizat societatea americană a anilor `70. 

Felt a iscat scandalul „Watergate”

image

Al doilea scandal de acest fel iscat în SUA este notoriul “Watergate”, în urma căruia preşedintele Richard Nixon şi-a depus demisia.  

În 2005, la 31 de ani de când dezvăluirile lui „Deep Throat” zguduiau Washingtonul, Mark Felt (foto), fost director din cadrul FBI, recunoştea că el este sursa care a stat la baza anchetelor realizate de cotidianul „The Washington Post”.

Felt a contactat din proprie iniţiativă doi dintre reporterii publicaţiei, care au scris apoi, timp de doi ani, despre abuzurile şi activităţile ilegale ale Administraţiei Nixon. 

Bradley Manning, judecat 

image

Cazul cel mai asemănător cu „Watergate” este fără îndoială scandalul iscat în 2010, după ce organizaţia WikiLeaks a publicat sute de mii de documente confidenţiale ale armatei americane, care arătau adevărata faţă a războiului din Irak.

Pentagonul a numit acest episod „cea mai mare scurgere de informaţii din istorie”.

Bradley Manning (foto) a fost identificat la scurt timp drept sursa documentelor şi a fost reţinut. Procesul său a început în mai 2013, la aproape trei ani de la arestarea sa. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite