SUA au expulzat în secret diplomaţi chinezi suspectaţi de spionaj

SUA au
expulzat în secret diplomaţi chinezi suspectaţi de spionaj

FOTO misabogados.com.mx

Statele Unite au expulzat „în secret“ doi diplomaţi chinezi care au încercat în septembrie să intre într-o bază militară din statul american Virginia, a anunţat duminică The New York Times.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel puţin unul dintre ei este suspectat de autorităţile americane a fi agent chinez de informaţii, a adăugat cotidianul, care citează mai mulţi oficiali americani sub anonimat, evocând primele expulzări de diplomaţi chinezi pentru spionaj în ultimii peste 30 de ani.

Incidentul, pe fondul războiului comercial şi, dincolo de asta, al confruntărilor dintre primele două puteri economice ale planetei, a avut loc în septembrie într-o "instalaţie sensibilă" în apropiere de Norfolk, Virginia, care adăposteşte forţe speciale, conform relatării publicate de cotidianul american. 

Doi responsabili ai Ambasadei Chinei la Washington, însoţiţi de soţiile lor, s-au prezentat cu maşina la postul de control al bazei, dar, în lipsa autorizaţiei, li s-a refuzat accesul de agentul de serviciu. În loc să plece, vehiculul a continuat drumul spre bază, scăpând de controlul militarilor americani şi, în final, a fost blocat de camioane care le-au blocat calea. 

Motivul acestei tentative de intruziune nu a fost clarificat, dar oficialii americani cred că diplomaţii chinezi voiau să studieze dispozitivele de securitate. Aceştia din urmă au invocat o greşeală, susţinând că nu ştiu bine engleza şi nu au înţeles instrucţiunile, ceea ce nu a convenit interlocutorilor americani. 

Expulzarea, care a avut loc în toamnă, potrivit The New York Times, nu a fost făcută public de cele două ţări iar Beijingul nu a ripostat expulzând diplomaţi americani în acest stadiu. 

Departamentul american de Stat nu a răspuns imediat la solicitarea AFP. 

Statele Unite şi China tocmai au încheiat săptămâna aceasta un acord comercial preliminar, după luni de confruntări în legătură cu taxele vamale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: