SUA. Audierile în vederea suspendării preşedintelui american Donald Trump vor fi publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Congresul SUA

Democratii care controlează Camera Reprezentanţilor au anunţat că de săptămâna viitoare audierile vor fi publice în investigaţia legată de posibila suspendare din funcţie a preşedintelui Donald Trump.

Este programată audierea a trei importanţi diplomaţi americani cu activitate în Ucraina – William Taylor, ambasadorul interimar în Ucraina, George Kent, de la Departamentul de stat, şi fosta ambasadoare la Kiev Marie Yovanovici. 

Audierile vor avea loc pe 13 si 15 noimebruie, a anunţat Adam Schiff, preşedintele Comitetului pentru Servicii de Informatii.

Preşedintele Donald Trump este acuzat că în discuţia telefonică din iulie cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski i-ar fi cerut să deschidă o anchetă privind afacerile fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden şi ale fiului său în Ucraina, în schimbul eliberării unui important ajutor militar american (care era aprobat de Congres dar blocat de Casa Albă). Biden este unul dn principalii contracandidaţi democraţi ai lui Trump în prezidenţialele din 2020. Preşedintele Trump neagă că ar fi încălcat vreo lege şi susţinte că este vorba de o „vânătoarea de vrăjitoare”.

Între timp se pare că John Bolton, fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate şi unul din cei mai vocali oponenţi ai tentativei preşedintelui de a bloca ajutorul pentru Ucraina, nu va apărea în faţa comisiilor de anchetă pe 7 noiembrie, relatează Washington Post.

Liderii democraţi care conduc ancheta de suspendare a preşedintelui au făcut publice extrase din depoziţia ambasadorului în exerciţiu la Kiev, William Taylor, făcută în spatele uşilor închise, pe 22 octombrie. Din această mărturie reiese clar că preşedintele a condiţionat eliberarea ajutorului militar şi o vizită la Washington a preşedintelui ucrainean Zelenski de deschiderea oficială a unei anchete în Ucraina legată de activitatea principalului său rival democrat Joe Biden. Democraţii îl acuză pe preşedintele Trump de abuz de putere.

Fiul lui Trump a publicat numele activistului care a generat ancheta privind Ucraina 

Fiul cel mare al liderului de la Casa Albă, Donald Trump Jr., a publicat miercuri numele presupusului activist pentru integritate care a făcut sesizarea ce a generat ancheta Camerei Reprezentanţilor privind Ucraina.

În contextul în care însuşi preşedintele american Donald Trump a cerut ca identitatea activistului să fie făcută publică, fiul acestuia a postat pe Twitter numele unui analist CIA menţionat într-un articol publicat de Breibart, în care acesta este descris ca fiind împotriva liderului de la Casa Albă şi un susţinător al democraţilor.

Potrivit Breitbart, jurnaliştii de investigaţie de la Real Clear Investigations au susţinut săptămâna trecută că analistul CIA, Eric Ciaramella, este presupusul activist care a dus la demararea unei anchete în Camera Reprezentanţilor.

Echipa activistului a refuzat să confirme sau să infirme identitatea acestuia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite