SUA. Aproximativ 100 de milioane de persoane urmează să fie vaccinate împotriva COVID-19 până la sfârşitul lui februarie

SUA. Aproximativ
100 de milioane de persoane urmează să fie vaccinate împotriva COVID-19 până
la sfârşitul lui februarie

FOTO Arhivă

Administraţia preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump preconizează vaccinarea a 100 de milioane de oameni împotriva covid-19 în Statle Unite - până la sfârşitul lui februarie - cu două vaccinuri, reprezentând 40% dintre adulţi, potrivit unui oficial de rang înalt, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Încă din decembrie, 40 de milioane de doze de vaccinuri Pfizer/BioNTech şi Moderna urmează să permită vaccinarea a 20 de milioane de oameni, în contextul în care se administrează în două doze la trei sau patru săptămâni, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, un oficial de rang înalt din cadrul Operaţiunii Warp Speed a Guvernului amerian Moncef Slaoui.

„Până la sfârşitul lui februarie, am putea vaccina 100 de milioane de persoane, mărimea mai mult sau mai puţin a populaţiei cu risc, bătrâni şi personal medical”, a declarat el.

Este suficient în vederea vaccinării celor trei milioane de bătrâni din aziluri de pensionari, apreciază acest fost director executiv din cadrul industriei farmaceutice recrutat în primăvară de administraţia Trump.

Restul vaccinurilor va fi folosit în vaccinarea personalului medical, în cazul în care Statele Unite decid să-i acorde prioritate, aşa cum a recomandat autorităţilor sanitare marţi un comitet consultativ de experţi.

În ianuarie vor putea fi vaccinate 30 de milioane de persoane, în cazul în care ritmul producţiei dozelor de vaccin se confirmă, iar alte 50 de milioane vor putea fi vaccinate în februarie, un total de 100 de milioane.

Acest număr nu include alte două potenţiale vaccinuri - Johnson & Johnson şi AstraZeneca/Oxford -, ale căror teste clinice urmează să prezinte rezultate ”între sfârşitul lui decembrie şi jumătatea lui ianuarie”, apreciază Moncef Slaoui, iar doze ale eacestor vaccinuri ar putea să fie folosite în februarie, în cazul în care Agenţia americană a medicamentului (FDA) le dă undă verde.

Slaoui a sugerat că vaccinul AstraZeneca/Oxford poate fi evaluat numai pe baza testului clinic efectuat în Statele Unite asupra unui număr de 15.000 de voluntari, fără să se includă datele testelor clinice din Regatul Unit şi Brazilia, ale căror rezultate au fost afectate de o problemă de dozare.

În contextul în care vaccinul Pfizer/BioNTech a fost autorizat miercuri în Regatul Unit, procedura americană este mai lentă şi mai publică.

FDA dă autorizaţie doar după reuniunea publică a comitetului său consultativ la 10 decembrie.

În privinţa vaccinului Moderna, acest comitet de va reuni la 17 decembrie.

Logistica a fost asigurată în vederea distriburiii vaccinurilor ulterior, dă el asigurări.

„Atunci când se va da o autorizare de urgenţă, distribuirea către americani va fiimediată, în 24 de ore, acesta este obiectivul nostru”, a reiterat generalul Gus Perna, directorul operaţiunilor, care mizează în acest stadiu pe data de 15 decembrie în cazul Pfizer.

Izolare la Los Angeles

Cel puţin 197.854 de contaminări cu covid-19 au fost confirmate miercuri în Statele Unite, potrivit unui bilanţ întocmit de Reuters pe baza datelor oficiale, iar bilanţul total al infectprilor a crescut la 13,92 milioane de la începutul pandemiei.

Bilanţul morţilor din cauza covid-19 a crescut cu 2.811 de decese la 273.400.

Primarul Los Angelesului Eric Garcetti a semnat miercuri seara o ordonanţă prin care cere tuturor locuitorilor oraşului din California să rămână acasă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările