SUA aprobă un proiect ce va permite prelungirea duratei de viaţă a arsenalului nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională pentru Securitate Nucleară (NNSA) a SUA a autorizat intrarea în faza de producţie din 2020 a noului focos atomic B61-12, un proiect în valoare de 355 de miliarde de dolari ce va permite prelungirea duratei de viaţă a arsenalului nuclear, relatează UPI.

„Trecerea în următoarea etapă pentru B61-12 este o realizare majoră pentru NNSA şi pentru oamenii de ştiinţă şi inginerii excepţional de talentari a căror muncă se afla la baza acestei misiuni vitale pentru securitatea naţională”, a declarat administratorul NNSA, generalul Frank G. Klotz, într-un comunicat.

„În prezent, B61 include cele mai vechi component din arsenalul american. LEP (programul de extindere a duratei de viaţă – n.r.) va adăugat cel puţin încă 20 de ani vieţii sistemului”, a adăugat el.

Aprobarea vine după patru ani în care proiectul a fost în faza de dezvoltare şi marchează ultima etapă înainte de începerea producţiei.

Prima unitate produsă este planificată pentru exerciţiul bugetar 2020, după care va începe producţia pe scară largă.

Potrivit estimărilor administraţiei, programul de modernizare va costa 355 de miliarde de dolari până în 2020, dar, potrivit criticilor, ar putea ajunge la o mie de miliarde în viitor.

Programul de prelungire a vieţii arsenalului nuclear este derulat în comun de NNSA şi Aviaţia militară şi vizează modernizarea şi înlocuirea unor componente nucleare şi non-nucleare, pentru a face focoase mai sigure şi mai precize.

Focoasele B61-12 vor înlocui modele B61-3, B61-4, B61-7 şi B61-10 şi vor permite retragerea din serviciu a B83-1, ultima armă din clasa megaton din arsenalul nuclear american.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să se pronunţe asupra deciziei SUA, relatează Sputnik News. „Experţii ar trebui să facă estimările necesare”, a spus el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite