SUA anchetează posibile atacuri energetice asupra unor oficiali de la Casa Albă. Senatul cere declasificarea informaţiilor despre „sindromul Havana”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Potrivit a două surse informate cu privire la incidente, doi oficiali ai Casei Albe au avut simptome neurologice şi senzoriale de tipul aşa-numitului„sindrom Havana”, care a afectat  personal diplomatic american din străinătate. Ambii le-au experimentat în preajma porţilor de la complexul Casei Albe, după alegerile prezidenţiale americane, relatează CNN.

Este vorba de oficiali din Consiliul Naţional de Securitate.

Pănă acum se ştia doar de cazul unuia dintre ei, care a dezvoltat simptome după ce a trecut prin porţile de la Casa Albă în apropiere de parcul Elipse. Simptomele sale au fost unele moderate, şi anume dureri de cap şi insomnie, care au trecut după o săptămână.

Cel de-al doilea oficial a avut simptome severe, necesitând îngrijire medicale de urgenţă.

De când au fost raportate prima dată la diplomaţi americani din Cuba, numărul incidentelor de acelaşi tip sau suspectate a avea aceleaşi cauze, şi anume atacuri energetice, eventual cu microunde, s-au înmulţit, fiind raportate inclusiv la personal militar american de peste graniţe.

Bilanţul este de cel puţin 130 de cazuri pe parcursul a cinci ani, potrivit unei declaraţii a Senatului american.

Simptome precum vertij, dureri de cap şi senzaţie de presiune uneori însoţite de „un sunet ascuţit” au fost raportate de personal diplomatic şi oficiali din Cuba, Rusia, China şi alte ţări, fără a putea fi găsită sau confirmată o singură explicaţie pentru toate incidentele.

Acum însă anchetele au fost extinse la anumite simptome suspecte şi în Europa, dar şi în SUA, unde au apărut tot mai multe cazuri.

Informaţiile Naţionale şi-a intensificat eforturile de a identifica cauzele şi sursele a ceea ce au numit „incidente anormale medicale”. Directorul CIA primeşte informări zilnice asupra problemei,inclusiv mărturii ale victimelor, potrivit unor surse la curent cu aceste acţiuni.

Oficialii spun însă este dificil de stabilit o gamă unitară de simptome care să poată fi atribuită unitar „sindromului Havana” în măsura în care acestea sunt foarte diferite, au persistenţă variată în timp şi nu au putut fi atribuite unei singure cauze.

Guvernul american a reuşit să dezvolte şi să testeze cu succes un test de sânge pentru markeri care să indice o anumită expunere, potrivit a doi oficiali americani cu o cunoaştere directă a acestora. Testele nu sunt diagnostice, dar au fost deja utilizate în cazurile mai recente implicând ofiţeri de informaţii şi cel puţin al unuia din oficialii de la Casa Albă ce au experimentat simptome în preajma intrărilor în complex în noiembrie şi la începutului anului.

Alte agenţii lucrează la reconfigurarea unui tip de senzor ce ar putea detecta activitate anormală şi care eventual să determine cu siguranţă că e vorba de atacuri ţintite, potrivit unor actuali şi foşti oficiali americani.

„Cum ai putea combate ceva pe care nu-l poţi anticipa?”, a spus un oficial de informaţii.

Un raport al Academiei Naţionale de Ştiinţe, publicat în martie, a indicat drept cauza probabilă comună a simptomelor misterioase „energie direcţionată pulsată a frecvenţelor radio”, adică energie a microundelor, dar oficialii au atras atenţia că nu s-a stabilit nimic cu certitudine, în timp ce alţi cercetători au respins public teoria.

Teoria nu există pentru că a putut fi probată de agenţiile de informaţii sau ca şi cum cineva ar fi putut observa direct ce se întâmplă, ci a fost propusă strict în baza simptomelor, potrivit unei surse familiarizate cu anchetele de informaţii.

Acesta a mai spus că nu au piste puternice, ci „doar dovezi circumstanţiale” care pot însemna şi cu totul altceva.

Unii oficiali care monitorizează sindromul Havana sugerează că, dacă un adversar străin foloseşte un fel de armă cu energie direcţionată, intenţia ar putea fi nu atât hărţuirea sau distrugerea sănătăţii personalului american, ci mai degrabă să colecteze informaţii de pe telefoanele lor mobile.

„Nu ştiu dacă de fapt nu au descoperit un mecanism de colectare pe care să-l folosească şi ca armă sau dacă încearcă doar să colecteze (date din telefoanele mobile) şi acesta ( provoacă) efecte secundare”, a spus o persoană cu cunoaştere directă a incidentelor.

 

Parlamentarii cer declasificarea informaţiilor despre incidente şi o abordare mai activă a problemei

Parlamentarii din ambele camere au cerut detalii suplimentare şi au solicitat oficialilor de informaţii să declasifice informaţiile despre atacuri. Aceştia au lăudat angajamentul declarat al lui Burns faţă de această problemă, asta în pofida faptului că o şedinţă recentă al Comitetului de Informaţii al Senatului desfăşurată cu uşile închisă a fost una din cele mai aprinse din istoria recentă, potrivit a două surse familiare cu briefingul.

Congresul şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că guvernul nu a reuşit să coordoneze suficient eforturile mai multor agenţii - Pentagonul, comunitatea de informaţii şi Departamentul de Stat - pentru a da de cap problemei.

"Există o mulţime de entităţi guvernamentale care examinează incidentele. Trebuie să le coordonăm mai bine", a declarat preşedintele comisiei de informaţii din Senat, Mark Warner. "Cred că acum există un alt nivel de considerare a acestor lucruri, pe care sincer nu l-am mai avut înainte ca directorul Burns (directorul CIA) să facă din această problemă o prioritate".

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite