SUA. Anchetatorii cred că asaltul de la Capitoliu fost bine organizat şi urmăresc traseul banilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asaltul sângeros asupra Capitoliului
Asaltul sângeros asupra Capitoliului

Dovezile descoperite până acum, inclusiv arme şi tactici văzute pe camerele de supraveghere, sugerează un nivel de planificare care i-a determinat pe anchetatori să creadă că atacul asupra Capitoliei SUA nu a fost doar un protest care a scăpat de sub control. Anchetatorii încearcă să meragă pe urma banilor pentru a da de organizatorii din umbră.

Printre dovezile pe care FBI le examinează sunt indicii că unii participanţi la mitingul lui Trump de la Elipsă, în afara Casei Albe, au părăsit evenimentul devreme, probabil pentru a recupera obiecte care să fie utilizate în asaltul de la Capitoliu.

 O echipă de anchetatori şi procurori se concentrează, de asemenea, asupra aspectului de comandă şi control al atacului, analizând dosarele de călătorie şi comunicări pentru a stabili dacă pot construi un caz similar cu o anchetă antiteroristă, a spus oficialul, conform CNN.

Prezenta procurorilor şi a agenţilor de corupţie se datorează parţial expertizei lor în investigaţiile financiare. "Urmărim banii", a spus oficialul.

Peste 170 de simpatizanţi ai preşedintelui Donald Trump care au participat săptămâna trecută la asaltul asupra Capitoliului la Washington au dosare penale, numărul lor urmând să ajungă probabil la câteva sute, a declarat marţi un procuror, care a vorbit despre o investigaţie de o amploare fără precedent în istoria FBI-ului, potrivit Reuters.

Unii dintre cei anchetaţi ar putea fi inculpaţi pentru delicte grave, precum crimă, asalt, conspiraţie sau răzvrătire. Pe măsură ce investigaţiile avansează creşte şi numărul celor arestaţi. Potrivit procurorului din Washington D.C., Michael Sherwin, numărul inculpărilor ar putea spori pe măsură ce Biroul Federal de Investigaţii (FBI) analizează cele peste 100.000 de imagini şi înregistrări video din timpul incidentelor.

Unele dintre aceste imagini s-au viralizat pe social-media, cum este fotografia cu un individ care s-a aşezat la biroul preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, dar alte imagini relevă delicte mai serioase pentru care sunt deschise noi dosare în timp ce un mare juriu examinează cazurile.

''Anvergura acestei investigaţii şi aceste cazuri sunt cu adevărat fără precedent, nu doar în istoria FBI-ului, ci probabil şi în istoria Departamentului de Justiţie'', a spus procurorul la o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, poliţia Capitoliului şi alte instituţii sunt criticate pentru lipsa lor de reacţie în faţa acestui asalt, pornit de simpatizanţii lui Trump în timp ce Congresul valida alegerea preşedintelui Joe Biden. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa în incidente, printre care o simpatizantă a preşedintelui Trump şi un poliţist.

Ministrul Afacerilor Externe din Germania, Heiko Maas, a îndemnat joi SUA să-i tragă la răspundere pe cei care au incitat la asaltul de săptămâna trecută asupra Capitoliului, acuzându-l indirect la preşedintele în exerciţiu, Donald Trump. 

Potrivit dpa, citată de Agerpres, Mass a luat cuvântul în cadrul unor dezbateri parlamentare la Berlin şi i-a îndemnat pe democraţi să strângă rândurile în faţa duşmanilor democraţiei.

"Această strângere a rândurilor începe cu tragerea la răspundere a celor responsabili pentru astfel de escaladări. Aceasta îi include pe protestatarii violenţi şi îi include de asemenea pe instigatorii lor", a declarat şeful diplomaţiei germane. "Cei care instigă poartă răspunderea", a adăugat el.

Camera Reprezentanţilor din SUA a votat, miercuri, în favoarea punerii sub acuzare a lui Donald Trump pentru incitare la asaltul sângeros de săptămâna trecută asupra Capitoliului. Astfel, Donald Trump a devenit primul preşedinte din istoria SUA pus de două ori sub acuzare, mai scrie sursa citată

Maas a spus că nu are dreptul că emită judecăţi asupra acestui impeachment, dar că "în definitiv aceasta nu este nimic altceva decât expresia necesităţii ca America să nu lase fără consecinţe prejudiciul adus instituţiilor sale democratice".

Camera Reprezentanţilor, unde majoritatea este deţinută de democraţi, l-a acuzat pe Trump de incitare la insurecţie după ce un grup de susţinători ai săi, stârniţi de acuzaţiile lui false privind fraudarea alegerilor, a luat cu asalt Congresul şi a întrerupt temporar sesiunea comună menită să certifice victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut.

Donald Trump continuă să nu-şi asume nicio responsabilitate pentru rolul său în asaltul asupra Capitoliului, soldat cu cinci morţi.

Trump se confruntă acum cu un proces de impeachment în Senat, cu doar şapte zile înainte ca el să plece de la Casa Albă şi democratul Joe Biden să fie învestit preşedinte al SUA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite