SUA ameninţă că vor exista consecinţe pentru Moscova dacă Navalnîi moare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA ameninţă că vor exista consecinţe pentru Moscova dacă Navalnîi moare / FOTO Shutterstock
SUA ameninţă că vor exista consecinţe pentru Moscova dacă Navalnîi moare / FOTO Shutterstock

Administraţia Biden a avertizat, duminică, că Rusia va suporta anumite „consecinţe” dacă  Aleksei Navalnîi, a cărui stare de sănătate s-a deteriorat de când se află în închisoare, va muri.

„În ceea ce priveşte măsurile specifice pe care le vom lua, studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune, şi nu le voi dezvălui public în acest stadiu dar am indicat că vor exista consecinţe dacă dl Navalnîi moare”, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al lui Joe Biden, într-o intervenţie la CNN.

„Ne-am aliat într-un prim moment cu Uniunea Europeană şi cu numeroase democraţii din lume care ne împărtăşesc opinia pentru a impune sancţiuni drept răspuns la ceea ce guvernul rus i-a făcut lui Navalnîi, drept răspuns la utilizarea unei arme chimice împotriva lui, ceea ce este contrar legilor internaţionale”, a explicat Jake Sullivan.

„În al doilea rând, am informat guvernul rus că ceea ce i se va întâmpla dlui Navalnîi, pe care l-au încarcerat, va fi responsabilitatea lor şi că vor fi traşi la răspundere de comunitatea internaţională”, a adăugat el.

Sâmbătă, Joe Biden a declarat că soarta lui Aleksei Navalnîi este „total nedreaptă”, în cadrul unor scurte declaraţii de presă.

Jake Sullivan nu a spus dacă planul de organizare a unui summit între Vladimir Putin şi Joe Biden va fi anulat în cazul în care Aleksei Navalnîi va deceda.

Declaraţiile vin în contextul în care medici apropiaţi de Aleksei Navalnîi au cerut să li se permită să îl vadă în închioare pe opozantul rus. Acesta este bolnav şi în greva foamei, iar medicii spun că poate suferi oricând stop cardiac.

Duminică, Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a declarat pentru BBC că opozantul Alexei Navalnîi nu este în pericol să moară în închisoare.

Alexei Navalnîi a anunţat la sfârşitul lunii martie că încetează să accepte hrana şi începe greva foamei în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie. Acesta acuză administraţia penitenciarului că-i refuză accesul la un medic.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite