SUA ameninţă să respingă o rezoluţie ONU privind condamnarea violenţelor sexuale ca arme de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO CNN
FOTO CNN

SUA ameninţă să respingă o rezoluţie a Naţiunilor Unite privind combaterea folosirii violului ca armă de război. Oficialii americani sunt deranjaţi de  terminologia  folosită în cadrul proiectului de rezoluţie care abordează  aspecte ale sănătăţii reproductive şi sexuale, relatează The Guardian.

Dezbaterea anuală privind violenţele sexuale comise în timp de război urmează să aibă loc marţi, în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Pe lângă Secretarul General al ONU António  Guterres, vor participa la dezbatere şi cei doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, ediţia din 2018, Denis Mukwege şi Nadia Murad, precum şi avocatul pentru drepturile omului, Amal Clooney. 

Germania va prezida dezbaterea, fiind în prezent membru nepermanent al Consiliului de Securitate şi militând pentru adoptarea unei rezoluţii pe această temă. Guvernul federal a făcut ca lupta împotriva violenţei sexuale în zonele de conflict să fie unul dintre punctele esenţiale ale preşedinţiei sale din cadrul Consiliului de Securitate.

Pramila Patten, reprezentantul special  ONU, însărcinată cu anchetarea crimelor sexuale în timp de război, a declarat că acest eveniment  reprezintă un moment critic pentru a evalua progresul înregistrat în ultimii zece ani, de când violurile comise în zonele căzute pradă conflictelor  au fost condamnate de către ONU ca arme de război.

Totuşi există temeri cu privire la trăinicia progresului înregistrat. Unii oficiali indică faptul că reprezentanţi SUA au ameninţat că vor respinge proiectul de rezoluţie în cazul în care vor exista referiri legate  de  "sănătatea sexuală şi reproductivă şi încheierea sarcinii într-un mediu sigur". Iritarea oficialilor americani, care ilustrează atitudinea conservativă al administraţiei Trump faţă de dreptul femeilor la avort, e stârnită mai degrabă de formulările incluse în proiectul de rezoluţie, iar negocierile în jurul unor elemente de limbaj continuă, potrivit unor surse ONU, citate de publicaţia passblue.com. Astfel, misiunea germană speră că rezoluţia va fi adoptată marţi la o sesiune specială a Consiliului de Securitate al ONU.

Proiectul de rezoluţie a fost deja spoliat de-a lungul negocierilor de anumite puncte, precum instituirea unui mecanism de monitorizare şi raportare a atrocităţilor, din cauza opoziţiei venite din partea Statelor Unite, a Rusiei şi a Chinei, care blochează crearea unui astfel de organism.

Chiar şi în urma unui astfel de compromis, SUA încă ar ameninţa să respingă rezoluţia, deoarece include concepte prea „liberale”  precum „gen” , sau propuneri care vin în sprijinul victimelor precum promovarea contracepţiei prin intermediul clinicilor de planificare familială. În ultimile luni, documentele ONU referitoare la sănătatea sexuală sau reproductivă au provocat dezaprobări virulente din partea administraţiei Trump care doreşte să se opună la ceea ce consideră a fi o apologie a avortului în rândul femeilor.  

"Ei ameninţă să-şi folosească dreptul de veto asupra acestui limbaj convenit asupra serviciilor complexe de asistenţa medicală acordate, inclusiv a sănătăţii sexuale şi reproductive. Modul de exprimare adoptat în proiect este menţinut pentru moment şi vom vedea în următoarele 24 de ore cum evoluează situaţia ", a spus Pramila Patten, citată de The Guardian.

Într-un proiect de rezoluţie consultat de jurnaliştii britanici, fraza controversată este menţionată doar o dată, într-o clauză care "îndeamnă entităţile Organizaţiei Naţiunilor Unite să furnizeze servicii de sănătate nediscriminatorii, inclusiv sănătatea sexuală şi reproductivă, psihosocială, precum şi alte servicii multisectoriale pentru supravieţuitorii violenţelor sexuale, ţinând cont de nevoile specifice ale victimelor.”

State europene precum Germania, Marea Britanie şi Franţa au militat pentru menţinerea elementelor de limbaj, disonante pentru urechile conservative ale americanilor, europenii considerând că prin cedarea terenului în acest domeniu, recunoaşterea internaţională a drepturilor femeilor din ultimele decenii ar fi pereclitată: „este un atac asupra evoluţiei unui cadru normativ pentru care s-a luptat în ultimii 25 de ani", a declarat un oficial european.

"Am putut întotdeauna să ne bazăm pe americani în cazul adoptării unor rezoluţii de acest tip. Odată cu venirea la putere a administraţiei Trump, americanii par că au schimbat tabăra. Asistăm la o alianţă nesănătoasă  care se urzeşte între  SUA, Rusia, Sfântul Scaun, la care se alătură şi saudenii sau bahrainii.", a mai subliniat diplomatul, citat de The Guardian, deplorând ceea ce pare a fi o axa a conservatorismului care prinde contur în sânul ONU.

Mai mulţi oficiali ONU, dar şi activişti al drepturilor omului consideră această opoziţie şocantă având în vedere contextele descrise în raport : practica răspândită şi sistematică a violurilor împotriva  femeilor şi fetelor Rohingya din Birmania, sclavia sexuală instituţionalizată de ISIS al femeilor yazidi şi a altor comunităţi minoritare  din Siria şi Irak;  violul în masă al tinerelor fete din Republica Democratică Congo şi din Sudanul de Sud de către forţele armate de stat şi de grupurile militare deopotrivă.

Astfel, atitudinile conservatoare nu par înduioşate de sarcinile de cele mai multe ori nedorite de către victime ale violurilor comise în zonele devastate de război, în ciuda numeroaselor mărturii despre dramele copiilor rezultaţi de pe urma acestor atrocităţi.

În acest sens, Guterres, Secretarul General ONU, mai subliniază că aceste sarcini aduc cu sine realităţi devastatoare, făcând cu atât mai urgentă asigurarea serviciilor de sănătate sexuală şi reproductivă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite