SUA şi aliaţii săi occidentali, în pragul unei crize diplomatice şi comerciale fără precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA şi Canada se îndreptă spre o criză diplomatică şi comercială, după ce consilierii de la Casa Albă l-au criticat dur pe premierul Justin Trudeau, la o zi după ce preşedinteleDonald Trump l-a calificat ca fiind „foarte necinstit şi slab”. Disputa s-a extins şi spre Germania şi Franţa, care l-au criticat pe Trump pentru decizia de a-şi retrage adeziunea pentru declaraţia finală a summitului G-7 şi l-au acuzat că distruge încrederea reciprocă.

Tensiunile au fost accentuate şi de apropiata întrevedere dintre Donald Trump şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, consilierul economic de la Casa Albă, Larry Kudlow, acuzându-l pe premierul canadian că îl trădează pe Donald Trump „polarizând” declaraţiile în jurul politicii comerciale, ceea ce riscă să îl facă pe Donald Trump să pară slab înaintea întâlnirii cu liderul Coreii de Nord. „Trudeau ne-a înjunghiat cu adevărat în spate”, a declarat Larry Kudlow, în cadrul emisiunii „Starea uniunii” difuzată de CNN.

Într-o serie de mesaje în reţeaua Twitter, preşedintele american Donald Trump a acuzat luni partenerii occidentali ai Statelor Unite de practici comerciale incorecte, scrie Reuters.

În urma eşecului summitului G7 din Canada, Trump a tras concluzia: "Comerţul corect trebuie numit acum comerţ prostesc, dacă nu este reciproc". Într-un alt text scurt, el a susţinut că "Nu e corect faţă de poporul american! Deficit comercial de 800 de miliarde de dolari". "De ce ar trebui ca eu, ca preşedinte al Statelor Unite, să permit ţărilor să realizeze excedente comerciale masive, aşa cum au făcut timp de decenii, în timp ce fermierii, muncitorii şi contribuabilii noştri trebuie să plătească un preţ atât de mare şi de inechitabil?", a întrebat liderul de la Casa Albă.

În continuare, Trump s-a referit la aliaţii Statelor Unite în cadrul NATO: "SUA plătesc aproape întregul cost al NATO - protejând multe din aceleaşi ţări care ne jecmănesc în comerţ (plătesc doar o fracţiune fracţiune din cost - şi râd)". "Uniunea Europeană a avut un surplus de 151 de miliarde de dolari - ar trebui să plătească mai mult pentru armate!". "Germania plăteşte (lent) 1% din PIB către NATO, în timp ce noi plătim 4% dintr-un PIB mult mai mare. Crede cineva că asta are sens?". "Protejăm Europa (ceea ce e bine) cu pierderi financiare uriaşe, iar apoi suntem călcaţi în picioare la comerţ. Vine schimbarea!" a insistat el.

Angela Merkel şi-a exprimat regretul faţă de faptul că Donald Trump s-a răzgândit şi s-a desolidarizat de comunicatul comun adoptat la finalul summitului G7 din Canada, scrie Reuters.

”Retragerea printr-un tweet, pentru a spune aşa, este bineînţeles (...) dezamăgitoare şi un pic deprimantă”, a declarat cancelarul german într-un interviu acordat duminică postului ARD.

Uniunea Europeană (UE), la fel ca şi Canda, pregăteşte o ripostă taxelor vamale impuse de Statele Unite importurilor de oţel şi aluminiu, a adăugat ea.

Premierul canadian Justin Trudeau a evocat, într-o conferinţă de presă la închiderea summitului, măsuri de retorsiune, pe care Ottawa intenţionează să le implementeze luna viitoare, faţă de această decizie a Statelor Unite, ceea ce a declanşat furia luiDonald Trump.

Hollande îl acuză pe Trump că vrea să destabilizeze G7 şi UE

Fostul şef de stat francez François Hollande l-a acuzat pe preşedintele american că vrea să destabilizeze G7 şi Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Donald Trump şi-a retras sâmbătă semnătura de pe comunicatul final, negociat cu dificultate la summitul G7 şi a sugerat că Statele Unite ar putea să impunî taxe vamale importurilor de maşini.

”El nu respectă nimic (...), nici formele, nici acordurile, nici cuvântul dat. Pune în mod grav în discuţie ceea ce era o instituţie, G7”, a denunţat duminică, la postul France 3, François Hollande.

”Este o slăbire considerabilă a societăţilor democratice (...) şi este o slăbire care are consecinţe economice, pentru că protecţionismul lui Trump va avea efecte”, a adăugat el.

În opinia predecesorului lui Emmanuel Macron, care a fost consilierul său, ”războiul comercial” a început. El prezintă drept dovadă voinţa a lui Donald Trump de a impune taxe vamale maşinilor importate din Europa de către Statele Unite, după ce a decis să impună taxe vamale importurilor de oţel.

”Vedem bine că se vor dezlănţui sancţiuni, răspunsuri şi, deci, bariere tarifare, vamale poate. Deci vedem bine că poate fi afectată creşterea economică mondială”, a continuat el.

În opinia lui François Hollande, răspunsul constă în unitatea europenilor.

”Însă eu ştiu că Donald Trump este pe cale să-i destabilizeze pe europeni (...) În problema europeană, la fel ca în privinţa NATO şi alianţelor, el este pregătit să folosească anumiţi şefi de guvern europene pentru a crea disensiuni”, a declarat citând Polonia ”sau chiar Austria”.

”Este extrem de grav, de exemplu, că Donald Trump a propus ca Rusia să revină în G7. Deci, vedem bine că voinţa sa este să distrugă şi nu să construiască”, a conchis fostul şef de stat.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite