SUA, în alertă maximă. Secret Service a preluat comanda pregătirilor pentru împiedicarea unui posibil atac: Marşuri preconizate la Washington FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invadarea Capitoliului a pus într-o alertă fără precedent Secret Service, care s-a angajat să ia toate măsurile necesare pentru a evita repetarea violenţelor produse la 6 ianuarie, sau ceva mai rău, cu ocazia învestirii preşedinţiei Biden.

GALERIE FOTO

Secret Service, serviciul responsabil de protejarea preşedintelui SUA, şi agenţiile federale americane de aplicare a legii petrec ultima săptămână din mandatul republicanului Donald Trump la Casa Albă pregătindu-se pentru contracararea unui posibil atac violent împotriva învestirii democratului Joe Biden, programată la 20 ianuarie.

Potrivit presei americane, Secret Service a lansat o operaţiune de securitate fără precedent în istoria SUA cu prilejul inaugurării unui preşedinte.

Astfel, Service Secret este responsabil de planificarea şi coordonarea pregătirilor de securitate la Capitoliu şi la alte clădiri federale, fiind susţinut în aceste eforturi de FBI, Garda Naţională - care a mobilizat 15.000 de oameni - şi alte structuri de forţă.

Starea de alertă maximă este în vigoare de miercuri, cu şase zile mai devreme decât era preconizat iniţial, fiind grăbită de evenimentele de săptămâna trecută şi de ameninţările formulate în ultimele zile în privinţa împiedicării tranziţiei la Casa Albă, scrie chron.com.

Alerta FBI

Conform ABC News, care citează o notă FBI, un grup de extremişti intenţionează să-şi trimită membri înarmaţi la Washington DC sâmbătă şi să organizeze o revoltă în cazul înlăturării de la putere a lui Trump, vizat în prezent de o procedură de destituire - a doua din mandatul său, unic în istoria SUA - după violenţele de la Capitoliu, soldate cu cinci morţi.

FBI a alertat, de asemenea, forţele de ordine din toate cele 50 de state cu privire la eventuale insurecţii armate împotriva adunărilor legislative locale. Această alertă are la bază informaţii culese de pe forumurile de discuţie ale susţinătorilor lui Donald Trump, care s-au lansat în apeluri la un „Marş al unui milion de membri ai miliţiilor” şi la un „Marş al unui milion de martiri” înainte de 20 ianuarie, ultimul eveniment fiind prevăzut în semn de omagiu faţă de Ashli Babbitt, femeia decedată în timpul violenţelor din 6 ianuarie după ce fusese împuşcată în piept.

Unii aleşi democraţi din Camera Reprezentanţilor au fost informaţi luni seara de noua conducere a Poliţiei Capitoliului în legătură cu ameninţările existente la adresa inaugurării şi la adresa lor, precum şi în legătură cu noile măsuri de securitate luate.

Unii vechi membri ai forţelor de ordine s-au declarat extrem de îngrijoraţi de situaţia actuală, spunând, sub rezerva anonimatului, potrivit chron.com, că este unul dintre cele mai dificile momente din cariera lor.

Noul cuib al extremiştilor de dreapta

Apelurile la insurecţie au început imediat după 6 ianuarie, fiind rostogolite mai ales de adepţi ai supremaţiei albilor, care au promis „runda a doua” cu ocazia Zilei Inaugurării.

Noul loc de regrupare este aplicaţia de mesagerie Telegram, unde cei mai radicali susţinători ai lui Trump îşi împărtăşesc informaţii despre cum să fabrice, să ascundă şi să folosească arme şi bombe artizanale, relatează NBC.

Telegram, un serviciu de mesagerie criptată înfiinţată de antreprenorul rus Pavel Durov, care moderează puţin conţinutul şi are o bază considerabilă de utilizatori în special în Europa de Est şi în Orientul Mijlociu, a devenit un canal de interes pentru mulţi simpatizanţi de-ai lui Trump după ce aceştia au fost forţaţi să părăsească alte platforme online din cauza mesajelor de instigare distribuite după invadarea Capitoliului. De fapt, însuşi Trump a fost interzis pe Facebook, Twitter şi YouTube de teama că ar putea submina o tranziţie paşnică şi legală în vederea predării puterii.

Pe Telegram, unii extremişti de dreapta încurajează lupta armată şi „împuşcarea politicienilor”, avertizează NBC, citându-l pe Chris Sampson, un cercetător în domeniul apărării. Sampson este unul dintre analiştii privaţi care alertează FBI-ul în legătură cu ameninţările de securitate. „Când încep să ceară asasinate, acţiune şi să împărtăşească informaţii, le semnalăm puţin mai sus”, explică el.

Şefii de la Pentagon condamnă violenţele

Într-o scrisoare adresată soldaţilor americani, ofiţeri de cel mai înalt rang de la Pentagon denunţă atacul sângeros de la Capitoliu, catalogându-l drept un atentat la buna desfăşurare a democraţiei.

„Dreptul la libertatea de exprimare şi de adunare nu autorizează pe nimeni să recurgă la violenţă, la răzvrătire şi la insurecţie”, se arată în această scrisoare semnată de către şeful Statului Major american, generalul Mark Milley.

În scrisoare, publicată după o săptămână de tăcere din partea Pentagonului, se subliniază că fiecare militar angajat sub drapelul american este obligat să apere Constituţia ţării sale.

Armata americană este implicată la rândul ei în vasta operaţiune de securizare a Washingtonului.

Preşedintele în exerciţiu Donald Trump a anunţat că nu va participa la ceremonia de învestire. La rândul său, Joe Biden a dat asigurări că nu îi este teamă să depună jurământul pe treptele Capitoliului. „Nu mi-e frică să depun jurământul afară”, le-a spus preşedintele ales unor jurnalişti, luni, în timp ce era vaccinat cu a doua doză a unui vaccin anti-COVID-19.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite