SUA, alegeri prezidenţiale 2020. Trump îl acuză pe Biden că este controlat din umbră de persoane neidentificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump şi contracandidatul spu democrat, Joe Biden
Preşedintele SUA, Donald Trump şi contracandidatul spu democrat, Joe Biden

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a acuzat luni pe contracandidatul său la alegerile din noiembrie, fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, că este controlat din umbră de persoane neidentificate.

„Este o persoană slabă, a fost slab toată viaţa (...) Nu ar trebui să candideze la preşedinţie“, a afirmat Trump despre Biden într-un interviu pentru Fox News, adăugând că democratul nu ar fi capabil să calmeze revoltele din SUA.

După ce a susţinut că nu doreşte să discute despre Biden, Trump a continuat pe tema mai veche a tiradelor sale, conform căreia fostul vicepreşedinte, cunoscut ca moderat, este o unealtă a aşa-numiţilor socialişti radicali din Partidul Democrat. Preşedintele a făcut aluzie la o conspiraţie: „Oameni de care nu aţi auzit niciodată. Oameni din umbra întunecată“, a răspuns el la o întrebare despre presupuşii manipulatori ai celui care încearcă să îi ia locul la Casa Albă.

Trump a vorbit şi despre cei care „controlează străzile“ şi alţi „bandiţi“ în „uniforme negre, cu arme“. Comentariile sale sunt legate de incidentele din mai multe oraşe americane, în cursul protestelor împotriva rasismului şi a violenţei poliţiei, un subiect care domină dezbaterea politică înaintea alegerilor prezidenţiale. 

Biden l-a acuzat pe Trump că provoacă haos pe fondul crizelor

Candidatul democrat la preşedinţia Statelor Unite, Joe Biden, l-a acuzat luni pe preşedintele Donald Trump că provoacă haos pe fondul protestelor naţionale, respingând, într-un discurs susţinut în statul cheie Pennsylvania, afirmaţiile republicanilor potrivit cărora Trump susţine ”legea şi ordinea”, transmite Reuters.

Afirmaţiile făcute de Biden la Pittsburgh au avut loc în timp ce Trump, care este în urma rivalului său în sondajele de opinie dinaintea alegerilor din 3 noiembrie, acuză că democraţii au pierdut controlul asupra demonstraţiilor uneori violente legate de brutalitatea poliţiei şi inegalităţile rasiale, care au cuprins oraşele americane de luni de zile.

”Acest preşedinte a pierdut demult orice autoritate morală în această ţară”, a afirmat Biden dintr-o fabrică de oţel convertită. ”Nu poate opri violenţa - pentru că de ani de zile a promovat-o”.

Jefuitorii şi revoltaţii nu sunt protestatari şi ar trebui să fie urmăriţi penal, a adăugat Biden.

”Întrebaţi-vă, arăt eu ca un socialist radical, care are o slăbiciune pentru revoltaţi? Într-adevăr?", a întrebat Biden, contracarând afirmaţiile lui Trump potrivit cărora adversarul său este slab în ceea ce priveşte criminalitatea şi răspunde celor mai liberali membri ai partidului său.

Vineri, Trump i-a numit pe protestatari anarhişti, agitatori, revoltaţi şi jefuitori. Republicanii neagă că încearcă să exacerbeze violenţa printr-o retorică incendiară.

Vizita lui Biden în Pennsylvania, un stat important care a contribuit la propulsarea lui Trump către victorie în 2016, a marcat o deplasare neobişnuită pentru fostul vicepreşedinte, care începând din martie a lucrat mai ales din casa sa din Delaware, de când coronavirusul a început să se răspândească la nivel naţional.

Campania lui Biden a indicat că se aşteaptă să îşi intensifice vizitele în statele care vor decide alegerile pe măsură ce votul se apropie.

Trump şi vicepreşedintele Mike Pence urmează să viziteze Pennsylvania săptămâna aceasta, pentru evenimente de campanie.

În Pittsburgh, Biden a descris o Americă care era nesigură sub conducerea lui Trump, Covid-19 omorând mii de oameni pe săptămână, şi o economie cu susul în jos.

Samuel DeMarco, preşedinte republican în comitatul Allegheny, unde şi-a susţinut Biden discursul, a declarat că discursul acestuoa a arătat ”disperare”.

„Avem proteste violente de aproximativ 90 de zile şi acum el va vorbi şi va încerca să dea vina pe Trump. Îi urez noroc ", a spus el.

Manifestările au avut loc în Statele Unite de la moartea în luna mai a lui George Floyd, un bărbat de culoare în vârstă de 46 de ani, care a murit după ce un ofiţer de poliţie din Minneapolis a îngenuncheat pe gâtul lui timp de aproape nouă minute.

Tensiunile dintre grupurile rivale de protestatari au dus la schimburi de focuri în ultimele săptămâni.

Trump urmează să viziteze Kenosha, Wisconsin, marţi, după ce au avut loc noi proteste săptămâna trecută, ca urmare a împuşcării de către poliţie a lui Jacob Blake, un alt afro-american, de şapte ori, în faţa copiilor săi, paralizându-l.

Democraţii l-au îndemnat pe preşedinte să stea departe de Kenosha.

Guvernatorul statului Wisconsin, Tony Evers, i-a adresat lui Trump o scrisoare, duminică, prin care i-a cerut să îşi reconsidere călătoria, spunând că este îngrijorat că prezenţa sa ”va împiedica vindecarea noastră” şi va deturna resursele necesare primului răspuns pentru eforturile de recuperare.

”Nu este momentul ca oficialii aleşi să ignore militanţii înarmaţi şi instigatorii din afara statului care vor să contribuie la angoasa noastră”, a scris Evers în scrisoarea sa, a cărei copie a fost văzută de Reuters.

Casa Albă a declarat că face eforturi pentru a ajunge la familia lui Blake, dar nu a putut lua legătură cu aceasta.

Preşedintele american Donald Trump şi rivalul său democrat Joe Biden se acuză reciproc de faptul că sunt vinovaţi de valul de violenţe din Statele Unite, în urma unor violenţe la manifestaţii antirasiste şi morţii unui bărbat în acest weekend la Portland, relatează AFP.

Securitatea a devenit una dintre axele campaniei în vederea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, iar Donald Trump pozează în apărătorul ”legii şi ordinii”, în timp ce adversarul său îi reporşează că alimentează tensiunile.

Preşedintele american ”încurajează în mod imprudent violenţa”, l-a acuzat întrun comunicat, duminică, Joe Biden.

”El poate crede că dacă scrie tweeturi despre lege şi ordine îl face puternic - însă incapacitatea sa de a-şi îndemna susţinătorii să înceteze să caute conflictul arată cât de slab este”, îl atacă Biden.

Atacul armat, sâmbătă, în timpul unei adunări a unor simpatizanţi ai luiTrump la Portland, în Oregon (nord-vest), a avut loc după o săptămână de manifestaţii în toată ţara, după ce un afroamerican, Jacob Blake, a fost grav rănit de către un poliţist alb, care l-a împuşcat în spate la Kenosha, în Wisconsin.

Donald Trump a reacţionat duminică prin zeci de tweeturi şi re-tweeturi, criticând acţiunea primarului democrat al Portlandului, Ted Wheeler, şi refuzul acestuia de a chema Garda Naţională.

Preşedintele american a denunţat, mai larg, ceea ce consideră un laxism al oraşelor administrate de către democraţi în faţa delincvenţei şi violenţei, în contextul în care poliţia este o responsabilitate locală în Statele Unite.

”Wheeler este incompetent, la fel ca Joe Biden adormitul”, a scris pe Twitter locatarul Casei Albe.

”Nu asta vrea măreaţa noastră ţară. Ei vor siguranţă şi securitate şi nu vor să ne desfiinţăm poliţia!”, subliniază el.

”Garda noastră Naţională ar putea rezolva aceste probleme în mai puţin de o oră”, a apreciat Trump.

La Portland, ”ei continuă să refuze orice formă de ajutor de la Guvern pentru a opri actele de violenţă care se desfăşoară de aproape 90 de zile”, a subliniat la ABC secretarul american însărcinat cu Securitatea Internă Chad Wolf.

Primarul democrat al Portlandului l-a acuzat pe Donald Trump, duminică, de faptul că-i atacă pe primarii democraţi, după ce a criticat timp de patru ani presa şi imigranţii.

 ”Întrebaţi-vă serios, domnule preşedinte, de ce este pentru prima oară de decenii când America se confruntă cu acest nivel de violenţă?”, a declarat Wheeler într-o conferinţă de presă.

”Dumneavoastră sunteţi cel care aţi creat ura şi disensiunea”, l-a acuzat el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite