Alegeri SUA 2020. Donald Trump îi cheamă pe susţinătorii săi la Washington, pe 6 ianuarie, pentru a pune presiune asupra Congresului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, i-a îndemnat pe partizanii săi să se adune la Washington pe 6 ianuarie, într-un ultim efort vizând să pună presiune asupra Congresului pentru a nu certifica victoria lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale, notează AFP.

Mii de militanţi sunt aşteptaţi în capitala SUA la această dată în scopul de a-şi aduce sprijinul preşedintelui în exerciţiu şi acuzaţiilor sale - fără dovezi - de fraude electorale "masive" la prezidenţialele de la 3 noiembrie.

Printre aceştia, grupuri violente ca miliţia de extremă-dreaptă Proud Boys ar urma să defileze din nou pe străzile Washingtonului după o manifestaţie similară pe 12 decembrie, care a degenerat. Mai multe persoane au fost înjunghiate şi câteva zeci au fost arestate.

Donald Trump a scris în două rânduri mesaje pe Twitter la sfârşitul săptămânii trecute pentru a-i incita pe partizanii săi să fie prezenţi la adunare, calificând alegerile de la 3 noiembrie ca "cea mai mare înşelătorie din istoria naţiunii noastre".

"Ne vedem la Washington, pe 6 ianuarie. Nu pierdeţi asta", i-a invitat el din nou duminică.

Actualul preşedinte speră că manifestanţii vor pune presiune asupra Congresului pentru a răsturna înfrângerea sa de la urne, noteaz[ AFP, preluat[ de agerpres.ro.  

Pe 6 ianuarie, vicepreşedintele Mike Pence urmează să conducă o sesiune a Congresului pentru a certifica voturile colegiului electoral din fiecare fiecare stat american. Joe Biden a câştigat voturile a 306 mari electori, în timp ce Donald Trump a obţinut 232.

În cursul acestei sesiuni comune a Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, vicepreşedintele SUA va deschide şi va citi certificatele anunţând voturile marilor electori din fiecare stat, înainte de a declara un învingător.

Procedura ar trebui să fie, ca de obicei, o formalitate.

Donald Trump şi partizanii săi încearcă acum să pună presiune asupra lui Mike Pence ca să respingă certificările electorale ale statelor pro-Biden, o prerogativă pe care vicepreşedintele nu o deţine, potrivit experţilor în drept.

În lipsa unor elemente tangibile pentru a spijini acuzaţiile de "fraudă masivă", cele peste 50 de plângeri depuse aliaţii lui Donald Trump pe întreg teritoriul Statelor Unite au fost respinse aproape toate de tribunale sau abandonate. 

Luni, Joe Biden a afirmat că echipa sa s-a confruntat cu „obstrucţia” din partea „conducerii politice” din cadrul Departamentului Apărării şi al Biroului de Management şi Buget, când au căutat să adune informaţiile necesare pentru a continua tranziţia puterii.

„În acest moment, nu primim toate informaţiile de care avem nevoie de la administraţia Trump privind principalele zone de securitate naţională. În opinia mea, nu este nimic altceva decât iresponsabilitate”, a spus Biden.

El a avertizat că echipa sa are nevoie de „o vizibilitate completă” a procesului bugetar la Departamentul Apărării „pentru a evita orice fereastră de confuzie sau rămânere în urmă pe care adversarii noştri ar putea încerca să o exploateze”. El a mai spus că au nevoie de „o imagine clară a poziţiei noastre de forţă în întreaga lume şi a operaţiunilor noastre de a descuraja inamicii noştri”.

Observaţiile lui Biden au venit după ce a fost informat de membrii echipelor sale de securitate naţională şi de apărare şi de consilieri, inclusiv de candidaţii săi pentru funcţia de secretar de stat, apărare şi securitate internă, precum şi consilierul său de securitate naţională. Preşedintele ales a declarat că echipa sa a constatat că agenţiile „critice pentru securitatea noastră au suferit daune enorme” în timpul preşedintelui Donald Trump.

"Mulţi dintre ei au fost limitaţi în personal, capacitate şi moral", a spus el. „Toate acestea fac mai dificil pentru guvernul nostru să protejeze poporul american, să ne apere interesele vitale într-o lume în care ameninţările evoluează constant şi adversarii noştri se adaptează constant”.

Trump a refuzat încă să îşi accepte înfrângerea în alegerile pe care le-a pierdut cu mai mult de 7 milioane de voturi, iar administraţia sa nu a autorizat cooperarea oficială cu echipa de tranziţie Biden până pe 23 noiembrie, săptămâni după alegeri. Biden şi consilierii săi au avertizat la momentul respectiv că întârzierea le împiedica capacitatea de a-şi elabora propriul plan de lansare a vaccinurilor, dar au spus că de atunci că cooperarea în acest sens şi alte probleme legate de COVID-19 s-a îmbunătăţit.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite