SUA au livrat zeci de milioane de dolari cash fostului preşedinte al Afganistanului pentru a-şi cumpăra influenţă în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CIA a trimis bani în Afganistan pentru a-şi menţine influenţa şi pentru a avea acces la informaţii
CIA a trimis bani în Afganistan pentru a-şi menţine influenţa şi pentru a avea acces la informaţii

Zeci de milioane de dolari au fost trimise către biroul preşedintelui Afganistasnului Hamid Karzai de către CIA. Sumele au fost livrate în serviete, rucsacuri şi pungi de plastic timp de mai mult de zece ani, potrivit publicaţiei americane „The New York Times”, care citează foşti şi actuali consilieri ai liderului afgan.

UPDATE 19:05  Preşedintele afgan Hamid Karzai a recunoscut luni că servicii de informaţii americane (CIA) au plătit în ultimul deceniu sume de bani Consiliului Naţional de Securitate (CNS), organism în subordinea preşedinţiei afgane, confirmând informaţii publicate de The New York Times, relatează AFP.

Da, CNS a primit bani de la CIA în ultimii zece ani. Sumele nu erau foarte importante”, a declarat pentru presă preşedintele Karzai, aflat în Finlanda, unde efectuează o vizită, potrivit unei declaraţii date publicităţii de biroul său, la Kabul.

Aceşti bani au fost folosiţi pentru diferite lucruri, şi anume efectuarea unor operaţiuni, ajutorarea răniţilor şi bolnavilor, închirierea de case, între altele (...). Această susţinere a fost foarte utilă, iar noi le mulţumim (americanilor) pentru ea”, a adăugat şeful statului.

Banii trimişi în Afganistan aveau rolul de a cumpăra influenţă pentru Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), însă consecinţele au dus la alimentarea fenomenului de corupţie şi dobândirea unei puteri şi mai mare a liderilor militari, potrivit Mediafax.

 Efectele produse au subminat eforturile şi strategia Washingtonului de a retrage trupele americane de pe teritoriul afgan. „Cea mai mare sursă a corupţiei din Afganistan au fost Statele Unite”, potrivit unui oficial american, citat de „The New York Times”.

Reprezentanţii CIA au refuzat până în prezent să facă declaraţii referitoare la raport. Nici oficialii Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii nu au emis încă nicio declaraţie, iar ziarul care a publicat informaţia nu a transmis niciun comentariu din partea biroului lui Karzai.

Le spunem bani-fantomă”, a spus Khalil Roman, fost şef al personalului preşedintelui afgan între 2002 şi 2005. „Au venit în secret şi au dispărut în secret.

Banii în numerar livraţi biroului preşedintelui în fiecare lună, timp de peste un deceniu. Trimiterea de bani din partea CIA către Afghanistan a devenit o procedură standard odată cu începerea războiului în ţara musulmană şi nu pare să încalce legile Statelor Unite.

Principalul rol al banilor era acela de a păstra accesul la preşedintele Karzai şi la cercul lui de apropiaţi şi de a garanta influenţa CIA în interiorul palatului prezidenţial, unde este concentrată puterea guvernului puternic centralizat.

Mare parte din bani au ajuns în mâinile dictatorilor militari şi ale politicienilor corupţi care au legături cu talibanii şi cu traficul de droguri. Oficiali americani şi afgani au fost citaţi spunând că CIA a sprijinit şi a finanţat aceleaşi reţele pe care diplomaţii americani au încercat să le desfiinţeze, ceea ce a lăsat ţara pradă crimei organizată.

 

 

 

 

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite