SUA acuză Rusia că a ascuns informaţii esenţiale despre atacatorii de la Boston

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tamerlan tarnaev foto reuters

Serviciile de informaţii din Rusia au ascuns faţă de americani o informaţie esenţială înainte ca fraţii Tamerlan şi Djohar Ţarnaev să-şi pună în aplicare planurile de atentat cu bombă, au declarat mai mulţi oficiali americani. Noile detalii alimentează teoriile conform cărora relaţia deficitară şi neîncrederea dintre Washington şi Moscova au distrus şansele de a evita atacul în urma căruia trei persoane au murit, iar alte 200 au fost rănite.

La scurt timp după identificarea celor doi atacatori de la Boston, s-a aflat că autorităţile americane au fost avertizate de o agenţie străină încă din 2011 cu privire la Tamerlan (26 de ani), care este considerat „creierul” atentatului.

În timp ce serviciile americane refuzau să confirme sau să infirme informaţia, guvernul rus şi-a asumat aproape imediat faptul că Moscova a fost cea care a trimis semnalul de alarmă privind tânărul de origine cecenă. 

FBI se spală pe mâini: „Dacă ştiam, puteam să-l urmărim”

De atunci, autorităţile americane şi cele din Rusia au pornit o adevărată cursă în ceea ce priveşte plasarea responsabilităţii de la unele la celelalte. Ceea ce se ştie cu siguranţă este că, în 2011, Biroul Federal de Informaţii (FBI) a primit o avertizare din partea guvernului rus privind activităţile lui Tamerlan, ruşii cerând mai multe informaţii despre tânăr. 

Acum s-a aflat faptul că la baza avertismentului trimis de Moscova se aflau o seri de mesaje SMS îngrijorătoare schimbate între mama celor doi atacatori cu o rudă din Rusia.

Din acestea reieşea faptul că Tamerlan voia să intr în unele grupuri militante, pe care ruşii le învinuiesc pentru atacuri teroriste din Caucaz. Oficialii americani califică acum aceste mesaje drept cel semnal dintr-o serie deloc scurtă care a fost ignorată. 

Informaţiile tăinuite de ruşi „ar fi permis Biroului să deschidă o investigaţie astfel încât să monitorizeze convorbirile lui Tamerlan” dacă ar fi fost dezvăluite, a explicat Mike Rogers, preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor. „Din punctul meu de vedere, acolo au făcut marea greşeală”, a continuat acesta. 

În lipsa acestor mesaje, în care se vorbea despre jihadism fără a fi descrise planuri teroriste concrete, autorităţile americane au răspuns în 2011 că, după verificarea tuturor bazelor de date, nu au nicio dovadă că acesta ar fi implicat în activităţi teroriste.

Serviciile americane susţin însă că au solicitat, la rândul lor, mai multe informaţii ruşilor, însă aceştia nu au mai dat niciun răspuns. Partea rusă spune însă că nu a primit o astfel de solicitare din partea serviciilor americane. 

Suspectul rămas în viaţă îşi aşteaptă procesul

Acum, serviciile americane spun că au aflat despre mesajele SMS la aproape o săptămână de la atentatul care a avut loc la 15 aprilie. Mai mulţi oficiali au declarat că astfel de informaţii precise ar fi condus la o examinare mult mai atentă a lui Tamerlan Ţarnaev, care a murit la câteva zile de la atac, în urma unui schimb de focuri cu poliţia.

Fratele său în vârstă de 19 ani, Djohar, a fost arestat şi aşteaptă începerea procesului în care, dacă va fi găsit vinovat, riscă pedeapsa cu moartea.

infografie boston
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite