Planul lui Trump de expansiune a marinei militare ar costa 400 de miliarde de dolari, în următorii 30 de ani

Planul lui Trump de expansiune a marinei militare ar costa 400 de miliarde de dolari, în următorii 30 de ani

USS Gerard Ford, noua clasă de super portavioane a US Navy

Expansiunea flotei marinei militare americane până la numărul de 355 de nave, conform recomandărilor liderilor militari şi susţinute de preşedintele Trump, ar reprezenta un plus de 400 de miliarde de dolari la actualul plan de expansiune ce are ca ţintă 308 nave, se afirmă într-un studiu dat publicităţii luni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Costul anual de a construi, echipa şi opera o flotă de 355 de nave ar fi în jur de 102 miliarde $, sau cu 13% mai mult decât cele 90 de miliarde necesare actualului plan de expansiune, conform unui raport al Biroului pentru Buget al Congresului.

Cele 102 miliarde $ necesare unei flore de 355 nave reprezintă o creştere cu 33% a sumelor alocate de Congres în anul 2016 pentru actuala flotă ce are în componenţă 275 de nave.

Pentru realizarea unei asemenea flote, marina militară americană ar avea nevoie de 26,6 miliarde $ anual doar pentru construcţia de nave, ceea ce reprezintă o creştere cu 60% faţă de suma alocată în medie în ultimii 30 de ani de către Congresul Statelor Unite, se afirmă în raportul CBO.

Actualul plan de expansiune a marinei militare urmărea atingerea unei flote de 308 nave de război, al căror cost anual estimat era de 21,2 miliarde $ pentru următorii 30 de ani.

Luând în considerare faptul că multe nave vor fi scoase din uz şi casate, crearea unei flote de 355 nave ar necesita ca marina militară să construiască 329 nave în următoarele trei decade. Marina ar trebui să cumpere câte 12 nave noi în fiecare an, conform acestui plan.

De asemenea, o flotă atât de largă ar necesita un număr mult mai mare de civili şi personal militar pentru operare şi un număr mai mare de avioane de război, factori ce ridică aceste costuri atât de mult. Principala dificultate pentru industria şi marina Statelor Unite ar consta în atingerea numărului necesar de submarine, se mai arată în raportul CBO.

În studiu se mai arată că anul 2035 este cel mai devreme moment în care marina militară ar putea ajunge la o flotă de 355 nave.

În acest moment marina Statelor Unite are 10 portavioane din clasa Nimitz, intrate în serviciu în anul 1975 (sub limita impusă de lege, ce obligă marina să nu aibă mai puţin de 11 portavioane operaţionale). În anul acesta se estimează că va intra în servici o nouă clasă de portavioane nucleare - Gerald R. Ford, al cărui cost a fost de 13 miliarde $. Alte două portavioane din această clasă urmează să intre în serviciul flotei militare, USS John F. Kennedy în 2020, şi USS Enterprise în 2025.

Preşedintele Donald Trump a anunţat o creştere cu doar 54 miliarde de dolari a bugetului apărării, sumă considerată de experţi insuficientă pentru o asemenea expansiune a marinei militare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările