Strategia Administraţiei Biden pentru a contracara ofensiva Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională a preşedintelui Biden
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională a preşedintelui Biden

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Biden a dezvăluit strategia SUA pentru a contracara ofensiva Chinei, care trebuie să plătească pentru comportamentul său agresiv, informează AFP.

Noua administraţie de la Washington doreşte să menţină linia dură din mandatului lui Donald Trump faţă de China, chiar dacă nu pe tonul folosit de fostul preşedinte american. Sunt vizate, în principal, domenii precum drepturile omului şi cele din zona economică.

Jake Sullivan a precizat, în timpul unei dezbateri organizate de un think thank american, că SUA trebuie să fie pregătită pentru a o face pe China să suporte consecinţele pentru ce face în Xinjiang, în Hong Kong şi Taiwan. Washingtonul acuză partea chineză de genocid împotriva musulmanilor uiguri în Xinjiang, pentru intervenţia din Hong Kong şi comportamentul agresiv şi ameninţările la adresa Taiwanului.

Potrivit oficialului american, China a încercat să profite de disfuncţionalităţile şi diviziunea din SUA pentru a arăta că modelul chinez este mai bun decât cel american.

„China încearcă să demonstreze că modelul chinez este mai bun decât modelul american”, bazându-se pe „disfuncţionalităţile şi diviziunea din Statele Unite”, a afirmat el în cursul unei discuţii cu predecesorul său Robert O’Brien, consilier al fostului preşedinte republican, organizată de think tankul United States Institute for Peace.

Prin urmare, primul dintre cei patru piloni ai politicii americane trebuie să fie „repararea bazelor fundamentale ale democraţiei noastre“ indiferent dacă este vorba de „sistemul democratic în sine” ori de „inegalităţile rasiale” şi „economice”.

„Al doilea pas este să recunoaştem că vom fi mai eficienţi” acţionând „mână în mână cu aliaţii noştri democraţi”, a adăugat Jake Sullivan.

El a subliniat că Statele Unite, împreună cu aliaţii lor din Europa şi Asia, reprezintă „mai mult de jumătate din economia globală”, ceea ce le oferă „pârghia necesară pentru a obţine rezultate” şi „a apăra o serie de principii în faţa agresiunii” din partea Chinei.

Jake Sullivan a salutat, de altfel, iniţiativa administraţiei Trump de a relansa „Quad”, o alianţă strategică regrupând SUA, Australia, India şi Japonia pentru a contracara influenţa chineză în regiunea indo-pacifică. „Vrem într-adevăr să menţinem şi să dezvoltăm acest format”, a asigurat el, atrăgându-şi aprobarea din partea fostului consilier al lui Donald Trump, care a salutat „începutul bun” al echipei Biden în dosarul chinez.

Al treilea pas vizează câştigarea competiţiei „tehnologiilor viitorului”.

„Este nevoie pentru aceasta de o colaborare strânsă cu aliaţii şi partenerii noştri, realizând în acelaşi timp investiţii publice agresive şi ambiţioase aici, în Statele Unite”, a ţinut el să adauge.

„Ultimul pilon” constă, potrivit consilierului lui Joe Biden, în „a fi pregătiţi pentru a face China să plătească consecinţele a ceea ce face în Xinjiang”, unde Washingtonul o acuză de „genocid” împotriva musulmanilor uiguri, „pentru ce face în Hong Kong”, unde a revenit asupra vastei autonomii acordate acestui teritoriu, şi „pentru comportamentul ei agresiv şi ameninţările la adresa Taiwanului”.

O altă zonă spre care administraţia americană îşi va concentra atenţia este legată de tehnologiile viitorului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite