Statul Idaho permite vânătorilor să omoare 90% din lupi. De ce s-a ajuns la această decizie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Statul Idaho va fi permisă omorârea lupilor.
În Statul Idaho va fi permisă omorârea lupilor.

Guvernatorul statului american Idaho, Brad Little, a semnat o lege care va permite vânătorilor să folosească elicoptere, snowmobile, ATV-uri, echipamente de vedere pe timp de noapte, capcane şi alte mijloace pentru a ucide aproximativ 90% din lupii statului, potrivit The Guardian.

Decizia va duce la scăderea numărului de animale de la 1.500 la 150. Mai mulţi administratori de fonduri cinegetice au cerut guvernatorului să nu promulge legea . Aceştia susţin că pierderile înregistrate la nivel naţional din cauza lupilor au fost sub 1% pentru bovine şi 3% pentru oi.

În ceea ce priveşte atacurile asupra oamenilor, ele sunt foarte rare, în multe ore chiar inexistente.

„Demonizarea şi măcelul lupilor din America se desfăşoară de secole - hrănite de mituri, basme, filme Disney şi multe altele - şi continuă şi astăzi, din Wisconsin în Idaho şi în Alaska”, remarcă activiştii de mediu.

În noiembrie 2020, administraţia Trump, ca parte a relaxării reglementărilor de mediu, a ordonat Serviciului SUA pentru viaţă sălbatică să scoată lupul gri de pe lista speciilor pe cale de dispariţie. Susţinătorii faunei sălbatice au numit decizia „ignoranţă deliberată”.

„Vânătoarea brutală de lupi din Wisconsin la sfârşitul lunii februarie a generat indignare”, au scris în Washington Post Jodi Habush Sinykin, avocat în domeniul mediului, şi Donald Waller, ecolog şi biolog pentru conservare.

„Mulţimi de vânători fără licenţă s-au alăturat celor cu licenţă cu haite de câini, snowmobile şi tehnologie GPS. Lupii nu au avut nicio şansă. Această vânătoare fără precedent a avut loc în timpul sezonului de reproducere, ucigând femelele însărcinate şi perturbând haitele într-un moment critic pentru supravieţuirea puilor”, susţin aceştia, conform Digi24.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite