Statul Georgia a descoperit peste 2.500 de buletine de vot suplimentare la numărătoarea manuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un audit al voturilor exprimate în statul Georgia a descoperit 2.600 de buletine de vot neincluse în numărătoare, din care aproape două treimi sunt în favoarea lui Donald Trump, relatează The Independent.

Un oficial al comisiei electorale a secretariatului de stat din Georgia a anunţat că s-au descoperit 1.643 buletine de vot pentru Trump şi 865 pentru Biden în comitatul Floyd.

„Motivul pentru care se efectuează un audit este acest gen de lucruri”, spune Gabriel Sterling adăugând că a fost un incident izolat al renumărătorii manuale din acest stat unde diferenţa dintre candidaţi este de circa 14.000 de voturi.

Acesta a mai precizat că nu s-au constatat „schimbări fundamentale” în alte comitate şi că numărătoarea manuală s-a potrivit cu numărătorile automate făcute cu sistemele Dominion acuzate de campania lui Trump a fi deficiente tehnic.

Pricina a fost nerespectarea unor proceduri după tabularea rezultatelor de către sistemele automate.

Preşedintele consiliului administrativ electoral al comitatului Floyd a declarat că oficialii electorali nu pot spune cu siguranţă cum au fost omise buletinele suplimentare.

Numărătoarea manuală în Georgia are loc ca urmare a unei legislaţii la nivel de stat care prevede un audit pentru a verifica cifrele sistemelor automate în condiţiile unui scor strâns. La sfârşitul zilei de luni marea majoritate a celor 159 de comitate din Georgia încheiase deja numărătorile fizice ale voturilor.

Circa cinci milioane de voturi au fost depuse în acest stat tradiţional republican unde doi candidaţi republicani la Senat candidează în turul doi pe 5 ianuarie, voturile contând pentru menţinerea controlului Senatului. 

Secretarul de stat republican Brad Raffensperger a denunţat presiuni ale taberei sale în privinţa verificării unor semnături corespondente ale voturilor prin poştă. Acesta a fost întrebat de preşedintele Comisiei Juridice din Senat Lindsey Graham: „Problema principală este: Cum protejezi integritatea votului prin corespondenţă şi cum funcţionează verificarea semnăturilor?” 

Graham ar fi mers chiar mai departe interesându-se dacă el poate invalida buletine de vot necorespunzătoare.

Echipa de campanie a lui Trump a deschis un proces la curtea federală a statului Georgia privind semnăturile  de pe plicuri şi de pe buletinele de vot, care trebuie să corespundă. Trump l-a arătat cu degetul pe Raffensperger „aşa-zis republican” care „nu lasă oamenii să examineze semnăturile pentru o eventuală fraudă. În absenţa acestui lucru, tot procesul e nedrept şi aproape inutil.Toată lumea ştie că am câştigat statul”.

Raffensperger a spus că se va opune contestaţiei care presupune verificarea semnăturilor de pe plicuri pentru potrivire cu cele de pe buletinele de vot cu potenţial de a dezvălui votul unor alegători.

„Nu contează care partid politic sau a cărui campanie face asta. Secretul votului e sacru”, a spus secretarul de stat al Georgiei citat de Washington Post.

Raffensperger a mai avertizat că îndoielile exprimate de colegii săi republicani în legătură cu sistemele de vot Dominion ar putea crea probleme pentru cei doi candidaţi republicani la Senat într-un scrutin în care voturile se vor număra în aceeaşi manieră prin demotivarea alegătorilor republicani ce nu vor mai avea încredere în procesul de vot.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite