Statele Unite şi Vietnamul aproape de semnarea Acordului Comercial Regional Asia-Pacific

Statele
Unite şi Vietnamul aproape de semnarea Acordului Comercial Regional
Asia-Pacific

Preşedintele Barack Obama şi omologul său vietnamez, Truong Tan Sang. FOTO: Reuters

Preşedintele american Barack Obama a declarat joi că s-a înţeles cu preşedintele Vietnamului asupra unui acord comercial regional, care să fie semnat până la finele anului, ale cărui beneficii vor fi crearea locurilor de muncă şi stimularea investiţiilor în regiunea Asia-Pacific şi, bineînţeles, în cele două ţări.

Ştiri pe aceeaşi temă

Obama a spus că a avut o „discuţie foarte sinceră” cu Truong Tan Sang despre chestiunea respectării drepturilor omului în Vietnam. Sang a fost mai direct, spunând prin intermediul translatorului că „încă mai au viziuni diferite cu privire la această problemă”.

Suntem încrezători că acest acord va fi semnat până la finele anului deoarece ştim că înţelegerea va duce la crearea locurilor de muncă şi creşterea investiţilor în regiunea (n.r. – Asia-Pacific) şi în ţările noastre (n.r. – SUA şi Vietnam)”, a declarat Obama jurnaliştilor după întâlnirea care a durat o oră, potrivit Washington Post. 

Conducerea de la Washington negociază Parteneriatul Trans-Pacific cu Vietnamul şi alte zece state din zona Asia-Pacific. Ar fi cel mai mare acord comercial la nivel mondial pentru că include state care realizează aproximativ 40% din schimburile comerciale mondiale.

Obama i-a reamintit lui Sang că toate ţările trebuie să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale, cum ar fi libertatea de expresie, religie şi de asociere.

De asemenea, Obama a declarat că întâlnirea a fost un semn de al „progresului constant şi al consolidării relaţiilor” dintre cele două ţări în urma istoriei complexe începute cu Războiul din Vietnam. El a spus că vor crea un „parteneriat global” pentru cooperare, într-o serie de domenii care includ comerţul, securitatea şi alte chestiunii de actualitate.  

Activiştii pentru drepturile omului susţin că Sang nu trebuia să primească „recompensa diplomatică” a vizitei Biroului Oval, din cauza menţinerii în arest a disidenţilor şi a altor abuzuri ale autorităţilor statului asiatic împotriva propriilor cetăţeni. Este a doua vizită realizată de un şef de sat vietnamez în Statele Unite, de la reluarea relaţiilor diplomatice în 1995.

Peste de drum de Casa Albă, zeci de activişti s-au strâns în Parcul Lafayette pentru a protesta faţă de vizita lui Sang şi a primatului economiei în faţa drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările