UPDATE Statele Unite suspendă „viitoarele negocieri comerciale” şi cooperarea militară cu Rusia. Moscova nu se sperie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii au suspendat viitoarele discuţii de natură comercială cu Rusia, cauza acestei decizii fiind comportamentul conducerii de la Moscova în ceea ce priveşte Ucraina, potrivit declaraţiei unui oficial înalt oficial de la Washington, informează RT.

„Am suspendat viitoarele schimburi comerciale bilaterale şi angajamentele privind investiţiile cu guvernul rus, (n.r. – instituţie) cu care începusem legături comerciale mult mai accentuate”, a declarat un purtător de cuvânt al Biroului de Comerţ al Statelor Unite ale Americii citat de RT.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby a anunţat că autorităţile americane au „suspendat toate legăturile militare” dintre Washington şi Moscova în urma intervenţiei ruse în Crimeea.

Cu toate că Departamentul Apărării este interesat de relaţia militară cu Federaţia Rusia, dezvoltată în ultimi ani pentru a spori transparenţa, pentru a ameliora încrederea reciprocă şi pentru a reduce riscurile unor erori de apreciere, noi, în lumina evenimentelor recente din Ucraina, am suspendat toate legăturile militare (...) Această decizie presupune  vizarea exerciţiilor şi reuniunilor bilaterale, escalele de nave şi conferinţele de planificare militară", a subliniat Kirby.

Purtătorul de cuvânt a adus precizări şi în ceea ce priveşte circulaţia navelor din regiunea.

„Nu  a avut loc nici o schimbare a poziţiei noastre militare în Europa sau în Mediteraneană. Unităţile Marinei noastre continuă să desfăşoare activităţi de rutină, planificate anterior, şi exerciţii cu aliaţii şi partenerii din regiunea”, a adăugat oficialul american.

Singura navă a Forţelor Navale americane prezentă în Marea Neagră este fregata USS Taylor, potrivit unui oficial american din cadrul Apărării, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, potrivit Mediafax.

 Rusia îşi va reduce "la zero" dependenţa economică faţă de SUA în caz de sancţiuni

Moscova pare să nu fie impresionată de ameninţările SUA cu sancţiunile economice. Rusia îşi va reduce "la zero" dependenţa economică faţă de Statele Unite dacă Washingtonul îi impune sancţiuni din cauza situaţiei din Ucraina, ceea ce va duce la un "krach" al sistemului financiar american, a avertizat marţi un consilier al Kremlinului, citat de AFP.

O sursă de la Kremlin a declarat, însă, la scurt timp după declaraţii, pentru agenţia publică RIA Novosti, că Glaziev şi-a exprimat părerea personală şi că aceasta nu este poziţia oficială a Kremlinului.

"Vom găsi un mijloc nu numai pentru a ne reduce dependenţa financiară de SUA, ci vom obţine un mare profit din aceste sancţiuni", a declarat Seghei Glaziev pentru agenţia publică RIA Novosti.

"Tentativele de a adopta sancţiuni împotriva Rusiei vor conduce la un krach al sistemului financiar american şi vor aduce sfârşitul dominaţiei Statelor Unite în sistemul financiar mondial", a adăugat el.

"Vom fi nevoiţi să folosim alte valute, să ne creem propriul sistem de reglement. Avem relaţii economice şi comerciale minunate cu partenerii noştri din Est şi Sud", a mai spus el.

"Dacă sunt adoptate sancţiuni împotriva structurilor de stat, vom fi nevoiţi să ne recunoaştem incapacitatea de a rambursa creditele acordate structurilor ruse de către bănci americane", a avertizat el.

"Sancţiunile sunt o armă cu două tăişuri, iar dacă Statele Unite ne blochează activele, atunci pasivele organizaţiilor noastre în dolari vor fi şi ele blocate. Asta înseamnă că băncile şi întreprinderile noastre nu vor putea rambursa împrumuturile partenerilor noştri americani", a continuat el.

Statele Unite au suspendat luni cooperarea militară cu Rusia, în semn de protest faţă de intervenţia trupelor ruse, care au încercuit militari ucraineni în cazărmi, în Crimeea. Casa Albă a ameninţat anterior, luni, cu sancţiuni diplomatice, dar şi economice, împotriva Rusiei.

Glaziev a făcut aceste declaraţii în contextul în care şeful diplomaţiei americane John Kerry este aşteptat marţi la Kiev să-şi exprime susţinerea faţă de noua putere ucraineană.
 

Pe aceeaşi temă:

Câteva motive pentru care nu ar trebui să îi plângem pe ucraineni
Există în ultimele zile o sensibilitate deosebită faţă de Ucraina. Rusia a invadat Crimeea, pe care acum o stăpâneşte. Aparent am fi în pragul unui război rece, iar Rusia nu doreşte să bată înapoi. Pentru România, o Ucraină democratică, cel puţin la nivelul ţării noastre, ar fi perfectă, dar e posibil oare acest lucru?

Putin a „pierdut contactul cu realitatea“, i-a transmis Angela Merkel lui Obama
Preşedintele rus Vladimir Putin a „pierdut contactul cu realitatea“, i-a spus cancelarul german Angela Merkel şefului administraţiei americane Barack Obama duminică seara, după convorbirea telefonică pe care o purtase înainte cu liderul de la Kremlin privind situaţia din Crimeea, potrivit The New York Times, informează Agerpres.

De ce nu se mai teme Rusia de Occident
Criza din Kiev s-a transformat în ultima săptămână într-un adevărat conflict care stă să izbucnească între Rusia şi Occident. Vestului aproape că nu îi vine să creadă că Vladimir Putin a invadat Ucraina cu circa 15.000 de soldaţi. Reacţia oficialilor europeni şi americani este, cel puţin pentru moment, una de uimire. Publicaţia „Politico” se întreabă de ce Rusia alege să-şi rişte legăturile cu Occidentul în valoare de trilioane de dolari.

Invazia rusă din Ucraina nu poate fi oprită
În Crimeea s-ar afla deja peste 15.000 de soldaţi ruşi, iar Moscova continuă să trimită tancuri, vase şi avioane de luptă. Dacă situaţia peninsulei pare decisă, Vestul face eforturi pentru a descuraja scindarea părţii de est a ţării, tradiţional rusofilă.

La Ucraina nu se renunţă fără luptă
Care este costul deciziei Kremlinului în Crimeea şi care este cursul de acţiune global de urmat, luând în calcul şi escaladarea conflictului?

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite