Statele Unite se retrag din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA au anunţat, marţi, că se retrag din Comitetul ONU pentru Drepturile Omului, spunând că este o organizaţie „ipocrită şi care-şi vede doar propriile interese,” relatează Reuters.

Susţinându-l pe Secretarul de Stat Mike Pompeo, ambasadoarea SUA la ONU Nikki Haley a criticat Rusia, China, Cuba şi Egiptul pentru zădărnicirea eforturilor depuse de Statele Unite în reformarea consiliului.

Ea a condamnat şi statele care împărtăşesc aceleaşi valori ca SUA, dar „nu sunt dispuse să schimbe starea actuală a comitetului.”

De asemenea, Haley a criticat atenţia sporită pe care consiliul o oferă politicilor Israelului faţă de palestinieni. Pe acelaşi subiect, Pompeo a menţionat că „de când a fost creat, consiliul a luat mai multe măsuri împotriva Israelului decât a tuturor celorlalte state la un loc.”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aplaudat decizia SUA, catalogând comitetul drept „o organizaţie părtinitoare, ostilă, anti-israeliană, care şi-a trădat propria misiune de a proteja drepturile omului.”

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a spus că regretă decizia SUA, adăugând: „Arhitectura ONU a drepturilor omului joacă un rol foarte important în promovarea şi protejarea drepturilor omului în toată lumea.”

Această retragere a Washingtonului este ultima acţiune din partea SUA de respingere a angajamentelor multilaterale, după ce americanii s-au retras din Acordul climatic de la Paris şi Acordul nuclear cu Iranul.

Administraţia Trump şi-a manifestat intenţia de a părăsi consiliul încă de acum câteva luni, însă acţiunea vine acum în contextul în care aceasta este criticată pentru despărţirea copiilor de părinţii lor intraţi ilegal pe teritoriul american.

În fiecare lună, mii de persoane, alungate de violenţele şi sărăcia din ţările lor din America Centrală, încearcă să pătrundă în Statele Unite pe la frontiera cu Mexicul. Potrivit unei legi aflate în vigoare din timpul administraţiei Obama, imigranţii prinşi fără forme legale în Statele Unite sunt trimişi în închisoare până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti. Dar autorităţile precedente făceau o excepţie în cazul părinţilor însoţiţi de copiii lor, eliberându-i cu o citaţie în instanţă. Noua administraţie a eliminat această excepţie, apreciind că nu descurajează în niciun fel imigraţia ilegală.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite