UPDATE Statele Unite au impus taxe vamale pentru importurile de aluminiu şi oţel din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump, preşedintele Casei Albe Foto: AFP
Donald Trump, preşedintele Casei Albe Foto: AFP

Administraţia americană a anunţat joi aplicarea de taxe vamale suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu din Uniunea Europeană, cu o zi înainte de data-limită a exceptării acordate europenilor de către Washington.

UPDATE 20.08 „Uniunea Europeană nu poate rămâne fără reacţie. Suntem capabili să procedăm la fel. Statele Unite nu ne dau altceva de ales decât să ducem acest conflict la OMC (Organizaţia Mondială a Comerţului) şi să impunem tarife vamale suplimentare pentru produse provenind din Statele Unite“, a declarat, la scurt timp după anunţul lui Wilbur Ross, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

UPDATE 15.23 Secretarul american pentru Comerţ Wilbur Ross a anunţat impunerea de taxe vamale suplimentare pentru importurile de oţel şi de aluminiu din Uniunea Europeană. El a confirmat taxele anunţate în martie de preşedintele american Donald Trump, şi anume de 25% în cazul oţelului şi de 10% în cazul aluminiului. Aceste taxe vor deveni aplicabile de la miezul nopţii.

- Ştirea iniţială

Potrivit Wall Street Journal, care citează surse apropiate acestui dosar, administraţia de la Washington lua în calcul să încheie perioada de exceptare.

Liderul Casei Albe, Donald Trump, a anunţat în luna martie taxe vamale suplimentare de 25% în cazul oţelului şi de 10% în cazul aluminiului, înainte de a acorda exceptări unora dintre aliaţii Statelor Unite.

Exceptarea temporară în cazul UE expiră vineri, 1 iunie, dar europenii nu au încetat, în ultimele săptămâni, să ceară o exceptare permanentă.

Însă marţi, comisarul european pentru Comerţ, Cécilia Malström, apreciase deja că este puţin probabil ca Statele Unite să acorde UE o exceptare permanentă de la taxele pentru oţel şi aluminiu, subliniind că, în cel mai bun caz,  se aşteaptă la „cote“ din partea americanilor.

Apeluri făcute în zadar

Miercuri, la Paris, Statele Unite au rămas surde la apelurile de apărare a multilateralismului lansate de Franţa şi restul ţărilor din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în cadrul reuniunii anuale a acestui for.

Dovadă a tensiunilor, administraţia americană a blocat comunicatul final al organizaţiei, care prevedea în special condamnarea protecţionismului.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a lansat un apel vibrant în favoarea multilateralismului, dar şi în vederea reformării Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care ar trebui să reglementeze comerţul mondial şi care a fost ţintă a criticilor administraţiei Trump.

„Ameninţările cu război comercial nu vor rezolva nimic“, a avertizat Emmanuel Macron.

Uniunea Europeană a ameninţat deja cu posibile măsuri de retorsiune la decizia lui Trump. Astfel, ar putea fi introduse taxe pentru aproximativ 200 de produse, printre care se numără bourbonul, pasta de arahide şi anumite articole de îmbrăcăminte.

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a dat asigurări, joi, că Europa îşi va lua „toate măsurile necesare“ pentru a răspunde Washingtonului în cazul taxelor la importurile de aluminiu şi oţel, făcând apel la Washington să dea dovadă de „înţelepciune“.

Astfel de măsuri ar fi „nejusticate şi periculoase“, a apreciat Le Maire în marja unei reuniuni la Paris cu omologul său american, secretarul Comerţului Wilbur Ross.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite