Statele Unite au impus unilateral sancţiuni Iranului. Reacţia Teheranului şi a Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a anunţat reintroducerea unilaterală a tuturor sancţiunilor ONU împotriva Iranului şi a catalogat acest moment drept „o veste excelentă pentru pacea din regiune”.

Decizia vine în ciuda opoziţiei celor mai apropiaţi aliaţi europeni ai Washingtonului şi a incertitudinii asupra metodei de aplicare a acestor sancţiuni.

Mike Pompeo afirmă că SUA sunt gata să pedepsească ţările care nu vor respecta sancţiunile reimpuse Iranului. Într-o postare pe Twitter, Pompeo ameninţă că orice naţiune care refuză să se conformeze Washingtonului în această privinţă va suferi „consecinţe”.

„Dacă statele membre ONU nu îşi îndeplinesc obligaţiile de a pune în aplicare aceste sancţiuni, Statele Unite sunt pregătite să folosească autorităţile noastre interne pentru a impune consecinţe şi să se asigure că Iranul nu profită de beneficiile activităţii interzise de ONU”, scrie şeful diplomaţiei americane.

Înaintea anunţului, Marea Britanie, Germania şi Franţa au transmis Consiliului de Securitate al ONU o scrisoare în care afirmă că scutirea de sancţiuni, convenită prin acordul nuclear cu Iranul, va rămâne în vigoare.

Iranul a apelat la statele lumii să se unească împotriva „acţiunilor nesăbuite” ale Washingtonului.

„Ne aşteptăm de la comunitatea internaţională şi de la toate statele lumii să se unească în faţa acestor acţiuni nesăbuite ale regimului de la Casa Albă”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Teheran, într-o conferinţă de presă, pe 20 septembrie.

Iranul a îndemnat duminică ţările lumii să reacţioneze "cu o singură voce" împotriva "acţiunilor iresponsabile" ale SUA, după declaraţia unilaterală a Washingtonului privind restabilirea sancţiunilor Naţiunilor Unite împotriva Teheranului, informează AFP.

"Aşteptăm de la comunitatea internaţională şi de la toată lumea ca ei să se opună acestor acţiuni iresponsabile ale regimului de la Casa Albă şi să vorbească cu o singură voce", a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, în timpul unei conferinţe de presă.

Rusia denunţă declaraţia unilaterală a SUA privind reintroducerea sancţiunilor ONU împotriva Iranului 

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a denunţat duminică declaraţia unilaterală a SUA conform căreia sancţiunile ONU sunt din nou în vigoare, subliniind că afirmaţiile Washingtonului nu au o bază legală, informează AFP.

"Iniţiativele şi acţiunile ilegitime ale SUA nu pot prin definiţie să aibă consecinţe internaţionale legale pentru alte ţări", a anunţat ministerul rus într-un comunicat.

Rusia, aliat-cheie al Iranului, a acuzat Washingtonul că se pretează la o "performanţă teatrală" şi a subliniat că declaraţiile americane "nu corespund realităţii".

Ea a acuzat SUA că "încearcă să forţeze toată lumea să poarte ochelari de realitate virtuală" şi să accepte viziunile drept fapte reale. Atitudinea Washingtonului "a dat o puternică lovitură autorităţii Consiliului de Securitate al ONU" şi a arătat deschis "dispreţ pentru deciziile acestuia şi pentru legislaţia internaţională în ansamblul ei. Este inacceptabil, şi nu doar pentru noi, ci şi pentru alţi membri ai Consiliului de Securitate", a afirmat ministerul rus.

Rusia a declarat că "susţine deplin" poziţia majorităţii din Consiliul de Securitate, potrivit căreia iniţiativele Washingtonului sunt "nule" din punct de vedere legal.

Ea a adăugat că eforturile pentru punerea în aplicare a acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian vor fi continuate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite